Minden magyar hivatalos levélnek így kellene kinéznie

KULTÚRA
2015 július 15., 08:28
comments 300

Az, hogy a magyar hivatalok érthetetlenül fogalmaznak, nem kérdés. Pedig világosan, közérthetően írni egyáltalán nem lehetetlen. Gergely Vera, a Világos Beszéd blog gazdája a 444-nek meg is mutatta, hogy milyen egyszerűen lehetne világosan beszélni.

Gergely szerint a magyar állami szervek között is a NAV fogalmazványai a legsúlyosabbak, így ezek közül választott ki egyet állatorvosi lónak.

EZ A NAV EREDETI LEVELE:

vilagos-pelda-rossz-v2

Szóljon, akinek nem golyózott a szeme és fájdult meg a feje a 17 elemű felsorolás 10. pontja körül. Azt, hogy ez a levél borzalmas és érthetetlen még tanult adózók számára is, könnyen belátható. Gergely azonban azt is meg tudja mondani, hogy pontosan mi a baj a szöveggel.

ÍME A KORREKTÚRA:

vilagos-pelda-korrekturav3

Minden kritikus ismeri azt a beszólást. hogy "nem belekötni kell, tessék jobbat csinálni!". Gergely nem csak kritizált, hanem elvégezte a munkát a NAV helyett, és megírta a levelet, ami pont ugyanazt mondja, amit az ő szövegük, csak meg is lehet érteni.

A JÓ MEGOLDÁS:

vilagos-pelda-jo-v2

Rövid, lényegretörő, határozott, informatív. Pont, amilyennek egy hivatalos dokumentumnak lennie kell.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.