Így magyarázza el Merkel a könnyeivel küszködő palesztin kislánynak, hogy miért fogják kitoloncolni Németországból

külföld
2015 július 16., 16:35
comments 830

Egy rostocki középiskolában tartott fogadóórát Angela "Mutti" Merkel német kancellár. Egy palesztin kislány, Reem, elég jó németséggel azt mondta neki, hogy ő és családja négy éve érkezett egy libanoni menekülttáborból, de hamarosan ki fogják toloncolni az országból. Pedig ő is csak tanulni akarna, mint azok, akiket Németországban megismert.

Merkel néhány pillanatra kizökkent, aztán azzal válaszolt, hogy a politika nehéz dolog, és ugyan nagyon szimpatikusnak találja a kislányt, de hát több ezren várnak arra mindenféle menekülttáborokban, hogy Németországba jöjjenek. De mondat közben megakadt, és egy "oh, Gott" után megsimogatta a válaszától sírni kezdő lányt. Aztán elmondta, hogy érti, milyen nehéz lehet most neki. Azt is elmondta, hogy azon dolgoznak, hogy felgyorsítsák a menekültkérelmek elbírálását.

A német Twitteren külön hashtaget is kapott a dolog, #Merkelstreichelt (Merkel simogat) néven.

Németország fontos célországa lett a koszovói, szíriai és afganisztáni menekülteknek – többek között a Magyarországon átmenő menekültek legnagyobb része is ide igyekszik.

(Guardian, Zeit)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.