Így nézett ki az igazi velociraptor

tudomány
2015 július 16., 17:14
comments 271

Ha valakinek azt mondják, hogy "velociraptor", akkor valami ilyesmire fog gondolni a hazug Hollywood miatt:

Velociraptor_jp3

(Az első Jurassic Park idején még nem voltak biztosak benne a tudósok, hogy a dinoszauruszok tollas állatok voltak, azóta viszont nagyjából eldőlt ez a kérdés, ezért sokan támadták a mostani Jurassic World-öt, hogy nem mert szakítani a hazug ábrázolással.)

Valójában viszont valahogy így nézhetett ki:

Handout illustration shows a reconstruction of the new short-armed and winged feathered dinosaur Zhenyuanlong suni in China

A kínai Liaoning tartományban találtak egy szinte tökéletesen megmaradt fosszíliát, ez alapján rekonstruálták újra a kétméteres, tollas gyilkológépet, ami a velociraptor őse volt. A tudósok szerint egyébként eléggé valószínűtlen, hogy repülni tudott volna a korábban gyíknak gondolt lény, ehhez túl rövidek a karjai (azaz szárnyai).

srep11775-f1

(Reuters, Nature)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.