Egész Magyarország fél évszázadig dolgozna érte, mégis hagytuk csak úgy elsuhanni az űrben

űr
2015 július 20., 05:21
comments 98

Elhaladt a Föld mellett a 2011 UW-158-es aszteroida, alig 2,6 millió kilométerre tőlünk (ez 30-szor közelebb van, mint a legközelebbi bolygó, a Holdnál viszont hatszor távolabb).

CKU8lWzUcAAW2ti.jpg-large

Egy elég kis aszteroidáról van szó, és a formája is fura: a szűkebb keresztmetszeténél 452 méter hosszú, de közben 1,1 kilométer széles.

Viszont a becslések szerint 90 millió tonna platinát, továbbá rengeteg értékes ritka fémet rejt a kisbolygó, aminek az értéke 5400 milliárd dollár lehet a mostani árupiaci árfolyam szerint.

5400 milliárd dollár mostani bankközi árfolyamon 1 541 754 milliárd (1542 ezermilliárd) forintot ér, szóval elég nagy pénzt hagytunk csak úgy elúszni. A magyar GDP nem sokkal több 100 milliárd dollárnál, azaz 30 ezermilliárd forintnál, tehát 50 évnyi magyar GDP veszett el.

A nemzetközi űregyezmények szerint egyébként országok nem bányászhatnak az űrben, magáncégek viszont igen.

(Persze valójában ha ennyi platina lepné el a piacot, akkor rögtön bezuhanna az ára, hirtelen mindent platinából kezdenének gyártani, stb.)

(Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.