Egymilliárdot ad a kormány drogprevencióra, de az egésznek nem sok értelme látszik

Egészségügy
2015 július 20., 13:34
comments 45

A nagyon veszélyesnek tűnő, de még mindig alig ismert herbál hihetetlen terjedése a fiatalok között a kormányt is váratlanul érte, így fordulhatott elő, hogy Rétvári Bence államtitkár nemrég az RTL Klub stábjának árulta el, hogy a kormány egymilliárd forintot fog elkölteni drogprevenciós célokra a következő félévben.

Bár a költségvetésben ez viszonylag apró tétel, a drogprevenció terén óriási összegről van szó, ez az összeg több mint háromszorosa annak, mint amennyit a kormány egy évben költ a kábítószerrel kapcsolatos kiadásokra, azaz prevencióra, ellátórendszerre és drogkoordinációra. Mindez a TASZ Drogriporterén megjelent cikkből derül ki, amit a civil szervezet drogpolitikai programvezetője, Sárosi Péter írt.

A hatalmas összeg bejelentése után el is indultak a szakmai találgatások, hogy mire lehet majd ekkora összeget elkölteni. A pénznek biztos hogy lenne helye, ahogy Sárosi írja,

"Az ellátórendszer olyan sok sebtől vérzik, hogy felsorolni is nehéz. A területen dolgozó szakmai szervezetek gyakran a megszűnés határán egyensúlyoznak."

Viszont a július 6-án megjelent felhívás lehűtötte a szakmai reménykedést. Ekkor derült ki, hogy három hónap alatt kell elkölteni a teljes összeget és hogy a pályázatot gyakorlatilag egyetlen szervezetre, a kormány háttérintézetének számító Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalra írták ki. A cél pedig módszertani és humánerőforrás fejlesztés megvalósítása. Erre megy el egymilliárd forint.

"Az általam megkérdezett szakemberek mindegyike irreálisnak nevezte, hogy ilyen rövid idő alatt értelmes projektet lehessen levezényelni a drogprevenció fejlesztésére. Ilyen rövid idő alatt, a szakmával való konzultáció nélkül nem lehetett felmérni, mire is van valóban szükség. Azt pedig különösen felháborítónak tartják, hogy az egy évben iskolai drogprevencióra fordított összeg (60 millió forint) többszörösét költsék “módszertanra”, miközben maga a prevenció alig vegetál az országban."

- írja erről Sárosi, aki több szakemberrel való beszélgetés után azt írja, hogy a jelenségre az egyik lehetséges magyarázat, hogy a kormány a nagy EU-lehívási lázban itt talált még egy egymilliárdos lyukat, amit gyorsan be lehet tömni.

A TASZ szakértője szerint mindez annak az eddig is tapasztalt trendnek az újabb jele, hogy az állami adminisztrációban egyre jelentéktelenebbé válik a drogkoordináció. Míg korábban helyettes államtitkár felügyelte a drogkérdést, addig mára néhány túlterhelt, érdekérvényesítő képességgel nem nagyon rendelkező hivatalnok maradt. Ezért a terület a költségvetési vitának rendszeres vesztese.

Valamint hogy ismét teljesen hiányzott a szakmával való párbeszéd. Ahogy az utóbbi időben már megszokottá vált, a kormány illetékesei például a különféle szakmai konferenciákon való részvételt rendszeresen lemondják. És hogy nem érvényesül a stratégiai tervezés sem:

"Hiába fogadtak el nemzeti drogellenes stratégiát 2013-ban, ahhoz az első kétéves cselekvési terv még mindig nem készült el. Pedig ez tenné lehetővé, hogy az ötlettelen kapkodás helyett oda lehessen fordítani a pénzt, ahol igazán szükség van rá. Például az ártalomcsökkentésre. Miközben két tűcsere program bezárt a fővárosban, a hepatitis C fertőzött drogfogyasztók száma duplájára nőtt három év alatt, a tűcserék már hónapok óta hiába várják azt a néhány millió forintos segélyt, ami az idei túlélésüket lehetővé tenné."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.