A legismertebb kínai ellenzéki művész, Ai WeiWei négy év után kapta vissza útlevelét a kínai kormánytól

kultúra
2015 július 22., 14:07
comments 13

Ezt szerdán ő maga jelentette be Instagramján. Négy évvel ezelőtt "gazdasági bűncselekményekkel" vádolták meg, ekkor vették el az útlevelét. A férfi épp egy Hongkongba tartó járatra szállt fel, amikor őrizetbe vették. Közel három hónapon át volt fogságban, ahol saját szavai szerint mentális kínzásnak vetették alá, több mint ötven alkalommal hallgatták ki.

A hivatalos állami média állítása szerint adócsalással vádolták, ugyanakkor Ai WeiWei (magyarosan Aj Vej-Vej) családja, emberi jogi aktivisták és a művész támogatói szerint ez hazugság volt, és politikai okok álltak letartóztatása mögött. 81 nap után szabadult, de útlevelét bevonták és Pekinget sem hagyhatta el.

photo_camera Kép: Instagram

Ai igazi világsztár, jelenleg alighanem a legismertebb kínai művész. Nagyon erősen van jelen a interneten is, Twitteren 278 ezer követője van, annak ellenére is, hogy a Twitter gyakorlatilag be van tiltva Kínában. Az internet segítségével folytatta művészetének népszerűsítését t is, 2012-ben még a Műcsarnokban, Budapesten is volt kiállítása. Most hogy visszakapta papírjait, a jövőben várhatóan fel is fog bukkanni kiállításainak megnyitóján. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.