Így fog elpusztulni Észak-Amerika nyugati partvidéke

tudomány
2015 július 23., 19:58
comments 364

The Big One.

Az amerikai sajtó csak így emlegeti

a földrengést, ami egyszer majd elpusztítja az Egyesült Államok nyugati partvidékét.

A népszerű rémisztgetésekben mindig arról van szó, hogy a világhírű Szent András törésvonal mentén kirobbanó földrengés eltörli a föld színéről Los Angelest és San Franciscót. Hogy mást ne mondjak, a héten megint terjedni kezdtek a rémhírek, mert valaki nagyon félreértette az amerikai földtani intézet egyik tudósát, Tom Brochert, aki amúgy azt a földrengéskutatótól nem túl szokatlan kijelentést tette, hogy a törésvonal mentén

31 százalék esély van egy 6,7 tizedes vagy erősebb földrengésre a következő 30 évben.

Ebből lett a sajtóban "jelentős" földrengés - és most tényleg nem szeretném megbántani a 6,7 tizedes erősségű földrengéseket, de a logaritmikus skálán, amin a földrengéseket mérik, egy 6,7-es földrengés pinafing még egy 7,4-eshez képest is, hát még a fukusimai katasztrófát előídéző, 9,0-ás erősségű Tohokuhoz képest -, a harminc éven belülből pedig "bármelyik nap".

Pedig a Szent András törésvonalról, ami a világ legismertebb, legtöbbet tanulmányozott és legjobban megértett törésvonala, tudjuk, hogy hossza és szélessége alapján legfeljebb 8,2 erősségű rengést produkálhat - vagyis 0,06-szor olyan erőset, mint a már említett Tohoku volt.

Kicsit északabbra húzódik a Szent András törésvonaltól a sokkal kevésbé ismert Cascadia alámerülési zóna: Észak-Amerikának az a része, ahol az óceáni lemez becsúszik az észak-amerikai kontinentális lemez alá.

Ez a törésvonal az észak-kaliforniai Mendocino-foktól a kanadai Vancuver-szigetig nyúlik, és a számítások szerint szerencsés esetben, ha csak a déli részén pattan ki

a nagy földrengés

akkor az 8-8,6-es erősségű lesz csak. Ha pechünk van, és

a nagyon nagy földrengés

következik be, az valahol 8,7-9,2-es erősségű lesz.

Ebben az esetben viszonylag sok amerikai és kanadai nagyvárosnak, például Vancouvernek, Seattle-nek és Portlandnek is búcsút inthetünk, ahova a rengés után negyed órával megérkezhet a cunami is.

Az amerikai katasztrófavédelem alsó hangon is 13 ezer halottal, 27 ezer sebesülttel, egymillió hajléktalannal és 2,5 millió ellátásra szorulóval számol.

Na, arra, hogy ott legyen nagy földrengés, a következő ötven évben - vagyis nem bármelyik nap - 1:3-hoz az esély. A nagyon nagyra 1:10-hez. (Via New Yorker)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.