A Tiziano-festmény, amit a Magyar Nemzeti Bank vett meg 4,5 milliárd forint közpénzből, négyszer ennyiért is elmehetett volna külföldön

POLITIKA
2015 július 27., 18:07
comments 79

Évtizedeken át egy pécsi lakásban lógott, majd egy aukción bukkant fel az a festmény, amit a Magyar Nemzeti Bank vásárolt meg nemrég Pintér Gyulától. A férfi most az RTL Klub Fókuszának adott interjút.

Bár több érdeklődő is akadt, sokan bizonytalankodtak a festmény eredetiségében, Pintér viszont állítása szerint gyakorlatilag megálmodta, hogy ez tényleg Tiziano festménye. 2005-ben volt az aukció, itt vette meg 140 millió forintért a képet, de még restaurálásra is költenie kellett. Pénze onnan volt, hogy fia éppen akkoriban adott el nagyobb telket. Ekkor még mindig nem volt biztos, hogy festmény eredeti, sokan irigykedtek is rá, hogy kockáztatni mert. A humorista Sas József már a helyszínen megmondta neki, hogy élete üzletét csinálta.

Utólag pedig hamar kiderült, hogy a kép tényleg Tiziano. A korábbi pécsi tulajdonos, aki korábban csak azt gondolta, hogy Tiziano műhelyében készült a festmény, most már kicsit szomorú, hogy 140 millióért engedte el a művet.

A riportból az is kiderül, hogy Pintér motorkereskedőként indult, Ecseri piacon csinálta meg a karrierjét. A nyolcvan éves vállalkozótól a kép megvásárlása után nem sokkal kölcsönkérte a Szépművészeti Múzeum, onnantól legtöbbet a múzeumban volt a festmény. Próbálták megvásárolni, de olyan keveset ígértek, hogy nem adta a múzeumnak. Jött négy angol befektető is, ők ötvenmillió eurót ígértek érte. De mivel a kép védettnek lett nyilvánítva, nem lehet külföldre eladni és nem lehet kivinni sem az országból.

Pintér végül megunta a hercehurcát, és a műkincsvásárlásba belevágó Magyar Nemzeti Bank vette meg 4,5 milliárd forintért. A vállalkozó szerint négyszer ennyi pénzt is kaphatott volna a képért, ha külföldre is eladhatta volna. De nem tehette.

Mit csináltam volna vele, mondja meg? Otthon nem mertem volna tartani, a múzeumban így is megnézhetem bármikor. Van hét unokám, négy gyerekem.

- mondja minderről Pintér.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.