Eljött az ideje, hogy férfilábak is kilógjanak a medencéből

sport
2015 július 27., 10:59
comments 106

Tegnap írták a szinkorúszás történelmét. A kazanyi világbajnokságon először indulhattak férfiak szinkronúszásban.

photo_camera Az első szinkronúszó világbajnok vegyespáros, az amerikai Christina Jones, Billy May. Fotó: AFP

Ahhoz képest, hogy a vízi balett férfisportként indult az 1800-as évek végén, hamar elnőiesedett a szakma, aztán eltűnt a világ elől, show lett belőle, és csak 1984-ben lett olimpiai sportág. Sokáig mereven elzárkóztak attól, hogy férfiak is indulhassanak a versenyeken, de tavaly novemberben a nemzetközi úszószövetség váratlalnul bejelentette, hogy indulhatnak férfiak is, rögtön az idei világbajnokságon, egyelőre csak vegyespárosban, de lesz csapatverseny is, igaz majd csak 2021-től.

Állítólag a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyomására döntöttek így, a nemek közötti egyenlőség miatt, hiszen korábban több olyan sportágban is engedélyezték a nőknek az indulást, amiben csak férfiak versenyeztek (vízilabda, boksz, birkózás), ezért ennyi jár a férfiaknak is. A nyitás azért is volt meglepő, mert korábban arról szóltak a hírek, hogy az olimpiai bizottság az egész sportágat kirakta volna az olimpiáról, ha férfiak is indulhatnak.

photo_camera A bronzérmes olaszok. Fotó: AFP

Ráadásul a férfiak éppen egy Oroszországban rendezett világbajnokságon mutatkozhattak be. A szinkronúszás női verziójában az orosz tarolnak, a legutóbbi négy olimpián csak ők nyertek párosban és csapatban is. És elég rosszul reagáltak a nyitásra. A BBC idézte az orosz sportminisztert, Vitalij Mutkót, aki szerint ez tisztán női sport, és csak a vetélytársaik nyomására indulhatnak benne férfiak is. És sokszoros olimpiai és világbajnok orosz sportolónők határolódtak el a döntéstől.

Az oroszok kiborultak, hogyan fognak kinézni a víz alól kilógó szőrös lábak.

Azért indult orosz páros a világbajnokságon, de csak másodikok lettek.

A Darina Valitova, Alekszandr Malcsev páros férfi tagja szerint őket le, a többiek felpontozták, így nem nyerhettek.

A győztes az amerikai Christina Jones, Billy May kettős lett. May tízévesen kezdett szinkronúszni, miután látta a nővérét edzeni. 1998-ban párjával, Kristina Lummal megnyerték az országos bajnokságot, ezüstérmesek lettek a Jóakarat Játékokon, az 1999-es Pan America Játékokon viszont nem indulhatak el. Kisebb versenyeken aztán bemutatkozhattak Európában, 2004-ben pedig az olimpiát célozták meg, de az amerikai szövetség nem engedélyezte, hogy férfiak induljanak női sportágban. A csalódott May visszavonult, és a Cirque du Soleil vízirevüjének lett a tagja.

A férfiak előtt a lehetőséget megnyitó novemberi döntés miatt visszatért, és 36 évesen világbajnok lett.

Az új versenyszám adhatna esélyt magyar versenyezőknek is, egyelőre hat páros indult a vébén. (Lesz még egy szám, abban is csak tízen indulnak). A következő úszó világbajnokság Budapesten lesz két év múlva. Csakhogy nincs magyar férfi szinkronúszó.

A tavaly év végi FINA-döntés után nyilatkozott az Origónak Cseh Krisztián, a Magyar Szinkronúszó Szövetség sportszervezője, aki szerint a nemzetközi szövetség 200 tagországa közül tizenegy országban van férfi szinkronúszó. "Magyarországon két fiú próbálkozott meg a szinkronúszással néhány éve hobbiszinten, de pillanatnyilag nincs tudomásunk férfiversenyzőről" - mondta Cseh Krisztián.

photo_camera Fotó: AFP

A vegyes párosnál arra számítanak, hogy látványos dobásokat, emeléseket hoz a férfiak megjelenése. 

Ugyanebben az origós cikkben megszólalt Szauder Gábor, a magyar szinkronúszó-válogatott egykori szövetségi kapitánya, aki most a szlovákoknál dolgozik. Szerinte elkapkodott volt a döntés, több időt kellett volna hagyni a bemutatkozásra.

Hiába vagyunk vízilabdában és úszásban is a nagyhatalom, Szauder szerint férfi szinkronúszót nem köztük, hanem a tornászok és a balett-táncosok között kellene keresgélni.

photo_camera Az ezüstéremes oroszok. Az egyenruha a vörös hadsereget idézi, szép nagy csillaggal az övcsaton Fotó: AFP

"A szinkronúszó vegyespárosban a férfinak hasonló szerepe lesz, mint a műkorcsolyázóknál: erőelemeknél ő tartja majd a partnerét. Míg a tisztán nőkből álló csapatoknál fontos szempont az esztétika, a férfiakra életszerűtlen olyan szerepet osztani, hogy a lábaikat a víz fölé kelljen emelniük" - tette hozzá Szauder

A vegyes szinkronúszás még nem olimpiai szám, de hamarosan az lehet. Ezzel pedig egyetlen olyan sport marad, ahol férfiak nem indulhatnak el: a ritmikus gimnasztika.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.