A siíta milíciák is használnak gyerekeket az ISIS elleni harcban

külföld
2015 július 28., 16:52
comments 101

Kiderült, hogy a siíta milíciák is képeznek ki gyerekeket az Iszlám Állam elleni harcra. Megjelent az ENSZ egyik vizsgálata, amiből kiderül, hogy az iraki kormány által is támogatott Népi Mozgósítási Erők nevű milícia, ami amerikai fegyvereket használ, kiskorúakat is használ a harcokban.

Az ENSZ szerint a siíta milícia az előző hónapban gyerekkatonákat toborozott Irak konfliktuszónáiban, Bagdadban és Barsában is. Az ENSZ emberei katonai többször találkoztak egyenruhába öltöztetett gyerekekkel, akiknél fegyver is volt. A szervezet szóvivője szerint sürgősen intézkedni kell, hogy betiltsák a kiskorúak bevetését a harcokban.

Az AP hírügynökség megjelentetett egy anyagot a gyerekkatonák nyári kiképzőtáboráról Bagdadból. Itt legalább 200 olyan fiatalt képeztek ki, akik még 18 év alattiak lehetnek.

A 15 éves Jaafar azt mondta az AP-nak, hogy a felnő, majd mérnök szeretne lenni, de most harcolni akar a siíták oldalán, akárcsak az apja és a bátyja.

A riport szerint főleg az utcai harcokra készítették fel a fiatalokat.

A Népi Mozgósítási Erők nevű milíciát még az iraki belügyminisztérium hozta létre még 2014-ben, mikor az Iszlám Állam fegyveresei megrohanták az országot.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy az Iszlám Állam használ gyerekeket öngyilkos merényleteknél vagy fegyveres akcióknál, sőt néha videóra is veszik, ahogy gyerekekkel hajtatják végre a kivégzéseket. Arra eddig nem voltak bizonyítékok, hogy a másik oldal is bevet kiskorúakat.

Az ügy akár meg is akaszthatja az együttműködést az Egyesült Államokkal, mivel egy 2008-as törvény megtiltja minden olyan csoport támogatását, akik gyerekkatonákat alkalmaznak. (Independent/AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.