Októberben a svédek nagyon kerestek egy orosz tengeralattjárót. Most találtak egyet!

külföld
2015 július 28., 11:57
comments 37

2014 októberében egy különösen viselkedő tankerra figyeltek fel a hajóspotterek. A libériai zászló alatt hajózó, de az orosz SCF Novoship tulajdonában lévő NS Concord tanker papíron olajat szállított a Szentpétervár melletti Primorszkból Dániába. De amikor Stockholm közelébe ért, egész érdekes manőverekbe kezdett:

A rejtély feloldásában a tulajdonos SCF Novoship sem segített sokat, közleményük alapján a hajó Primorszkból Primorszkba szállított valójában olajat.

Mindez időben egybeesett Svédország hidegháború utáni történelmének legnagyobb katonai mobilizációjával, amit

egy rejtélyes orosz tengeralattjáró miatt rendeltek el. Október 16-án, az NS Concord bolyongásának közepén a svéd elektronikai felderítés (FRA) orosz nyelvű vészjelzést fogott be egy oroszok által használt frekvencián a Stockholm-szigetcsoport közelében.

Kilenc hónappal később az Ocean X mélytengeri kincskutatócsapat, ami 1998-ban azzal vált híressé, hogy nagyon jó pezsgőket mentettek ki egy, a 20. század elején elsüllyedt roncsból, talált valamit a svéd partoknál.

Hogy pontosan hol, azt nem árulták el, de a hírről beszámoló svéd Expressen napilap szerint Svédország középső részén, a partoktól 2,8 kilométernyire - vagyis sokkal északabbra attól a helytől, ahol októberben a vészjelzést fogták.

Viszont a képeken, amiket eddig nyilvánosságra hoztak

egy tengerallatjáró, pontosabban egy tengerallatjáró tornyának tűnő valami látszik.

Az Ocean X közlése szerint a tornyon cirilbetűs feliratok látszanak, amiből adódik a következtetés, hogy

egy orosz tengeralattjárót találtak.

A kutatócsapat leírása szerint a tengeralattjáró "modern", de legalábbis meglepően jó állapotban van. A közölt képeken látható toronyszerkezet alapján viszont

elég valószínűnek tűnik, hogy nem egy modern tengeralattjárót találtak.

A képeken a tornyot félgömb alakú tető zárja le. Ezzel szemben a modern tengeralattjárók tornya ennél sokkal dísztelenebb, egyszerűbb formavilágú.

A szakértők szerint a felvételek alapján a most talált tengerallatjáró inkább tűnik az első világháborúban, 1916-ban egy svéd gőzössel összeütközött és utána elsüllyedt cári orosz mini-tengerallatjáróra, a Harcsára (Szom).

A svéd hadsereg egyelőre nem kívánta kommentálni a felfedezést. "Ők állítják, hogy tengeralattjárót találtak" - mondta szóvivőjük, Anders Kallin az Ocean X-re utalva. "A mi ellemzőink még nem közölték következtetéseiket, és előbb még több felvételt akarnak látni a roncsról" - mondta. (Via Expressen, The Guardian, The Telegraph. H/t Deadman)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.