Obama szerint ha elindulhatna harmadszor, meg is nyerné a választást

külföld
2015 július 28., 13:09
comments 139

Elég jó elnök vagyok. Ha harmadszor is elindulhatnék, újra nyernék. De ez nem lehetséges - mondta az Afrikai Unió vezetői előtt Etiópiában Barack Obama a Time szerint.

Bár lehet némi sajnálkozást is kiérezni az amerikai elnök szavaiból, azokat leginkább diktátoroknak címezte, sőt, leginkább Pierre Nkurunziza burundi elnöknek, aki harmadszor nyert választást, messze nem tiszta körülmények között. Obama szerint a nemzete stabilitása mellett az egész kontinens jövőjével játszik, és a demokrácia fejlődését kockáztatja az a vezető, aki menet közben változtatja meg a szabályokat.

Obama azt mondta, nem érti, miért ragaszkodnak ennyire a hatalmukhoz bizonyos vezetők, különösen, hogy rengeteg pénzük van. Az az érv pedig szerinte elfogadhatatlan, ha valaki arra hivatkozik, hogy rajta kívül senki nem tudja egyben tartani a nemzetet. Ha ez tényleg így van, akkor az a vezető megbukott a nemzete építéséből.

Az amerikai elnök - aki egy nappal korábban lesújtóan nyilatkozott a republikánus elnökjelöltek, különösen Donald Trump egyre kétségbeesettebb kampányáról, amely szerinte méltatlan Amerikához - azt mondta, hogy másfél év múlva olyan vezetőnek szeretné átadni a Fehér Ház kulcsát, aki komolyan veszi azokat a súlyos problémákat, amelyekkel az Egyesült Államok és a világ szembesül.

Ő maga pedig készül már az elnöksége utáni életre, amikor kevesebb biztonsági őr veszi körül, több időt tölthet a családjával és el tud menni egy egyszerű sétára. Ez legutóbb tényleg nem annyira sikerült.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.