A bevándorlóellenes kampánnyal sem nőtt a Fidesz népszerűsége

POLITIKA
2015 július 29., 12:03
comments 727

Az elmúlt negyedévben egyetlen parlamenti párt támogatottsága sem mozdult el számottevően, egyedül a bizonytalan szavazók aránya növekedett – tartalmazza a Tárki legfrissebb, júliusi pártpreferencia-kutatásának eredménye.

A felmérők a legutóbbi, áprilisi pártpreferencia-kutatáshoz képest a pártok támogatottságában csak statisztikai hibahatáron belüli elmozdulást találtak.

A teljes népességen belül a kormánypártok áprilisban 23 százalékos, júliusban 22 százalékos támogatottságot élveztek, míg a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Jobbik, 14 százalékos áprilisi és 13 százalékos júliusi eredménnyel.

A baloldali kihívók támogatottsága is stagnál: az MSZP-é az áprilisi 10 százalék után júliusban 11, a Demokratikus Koalícióé 5 százalék után 4, az LMP 3 százalék után 2, az Együtté és a Párbeszéd Magyarországé külön-külön 1 százalék volt mind tavasszal, mind pedig most nyáron. Egyéb pártok összesen 2 százaléknyi szavazatot kaptak áprilisban és 1 százaléknyit ebben a hónapban.

A teljes népességen belül csak a bizonytalanok aránya mozdult el, mégpedig a növekedés irányába: áprilisban a választók 40 százaléka, júliusban már 45 százaléka nem tudott vagy nem akart választani a pártkínálatból.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP az április 38 százalék után júliusban 39, a Jobbik pedig mindkét hónapban 24 százalékot kapott.

A baloldali pártok közül az MSZP tavasszal 17, most 19 százalékot érne el a pártválasztók körében, a Demokratikus Koalíció 9 után 8, az LMP 5 százalék után most 4 százalékon áll. Az Együttre a tavaszi 1 után 2 százalék szavazna, a Párbeszéd Magyarországért pedig maradt 1 százalékon. Egyéb pártok áprilisban összesen 4 százaléknyi szavazatot kaptak volna, ami júliusra 2 százalékra csökkent. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.