Több menekült átjutott kedd este a Csatorna-alagúton Nagy-Britanniába

külföld
2015 július 29., 18:38
comments 478

Kedd este ezerötszáz-kétezer migráns rohamozta meg a Csatorna-alagút francia végét, Calais-nál, hogy átjussanak Nagy-Britanniába. Többen megsérültek, egy ember meghalt. A vonatközlekedést le kellett állítani. A brit belügyminiszter, Theresa May szerint

"néhányan átjutottak Angliába az elmúlt napokban."

Ezért a brit és a francia kormány is fokozza a erőfeszítéseit a Csatorna-alagút biztonságának garantálására. Szerdán be is jelentette a francia rendőrség, hogy azonnal 120 fős erősítést küld Calais-hoz. Hogy pontosan hány menekült jutott át, azt May nem árulta el a BBC-nek. A The Times szerint a brit hatóságok 148 embert fogtak el Folkestone városában, ha szám igaz, akkor ez rekord. Soha ennyi migránsnak nem sikerült átjutni az alagúton.

photo_camera AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN

A brit belügyminiszter bírálta az alagutat üzemeltető Eurotunnel társaságot, szerinte a cég a hatóságokra bízza magát, és nem tesz meg mindent a  vasúti szerelvények biztonságáért. A brit közúti fuvarozók egyesületének elnöke nem kertelt: felszólította a francia kormányt, hogy rendelje a hadsereget a Csatorna-alagút francia bejáratához, szerinte a helyzet ott már válságos.

photo_camera AFP PHOTO / DENIS CHARLET

London 7 millió fontot különített el, hogy egy két kilométeres kerítésrendszert húzzanak fel Calais-nál, ahol a becslések szerint 3-5 ezer migráns gyűlt össze. A biztonsági intézkedések miatti közlekedési leállások már jelentős károkat okoznak a brit kormány szerint. Az alagútnál június óta már kilenc menekült halt meg, legutóbb kedden. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.