Michael Jordan beperelte az egyértelműen az ő brandjét hamisító kínai Csiodant

gazdaság
2015 július 30., 06:37
comments 87

Több éves jogi hercehurca után végérvényesen pert vesztett Kínában Michael Jordan az ő személyes brandjét hamisító Csiodan ellen, írja a Qz. Jordan szerint a Csiodan egyértelműen a Nike-hoz tartozó Air Jordant nyúlja.

20125313423995

A Csiodan egyébként a Jordan mandarin tükörfordítása, a logójuk is eléggé hasonló, sőt, még Jordan 23-as számát is nyúlja a kosárlabda-cipőket és pólókat gyártó kínai cég.

Jordanék jogi csapata a kínai legfelsőbb bíróságra vitte az ügyet, ami sokak szerint fontos tesztje annak, hogy Kína tiszteletben tartja-e a szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos normákat – hiszen itt mégiscsak Michael Jordan saját nevéről van szó.

A kínai legfelsőbb bíróság parádés érvelést vezetett elő. Az ítélet szerint a "Jordan" csak egy átlagos amerikai név, nem konkrétan Michael Jordanről szól. És hát a logó, az is csak egy kosárlabdával ugró ember sziluettje, amire akár véletlenül is gondolhattak a kínai cégnél. (Korábban az Adivon nevű hamisítót rákényszerítette az Adidas, hogy ne lopja tovább a logóját.)

Igaz, egyértelműen nem nyertese az ügynek a Csiodan, mivel a botrány miatt az Air Jordan jogászai gyakorlatilag megakadályozták, hogy a tőzsdére lépjenek. A botrány miatt pedig a bevételük is csökkent, hiszen most már mindenki tudja Kínában is, hogy a cég termékei hamisítványok.

(Qz, Yahoo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.