WHO: Áttörés jöhet az ebolajárvány megfékezésében

Egyéb
2015 július 31., 10:53
comments 163

Egy friss fejlesztésű vakcina komoly előrelépést jelenthet az Ebola elleni küzdelemben Fekete-Afrikában - adta hírül a WHO, a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet pénteken.

Katherine Mueller/IFRC/EyePress

A VSV-EBOV cimkével ellátott vakcina tesztelése még márciusban kezdődőtt Guineában. Guinea az ebola által leginkább sújtott nyugat-afrikai országok egyike. Az eredmények most olyannyira biztatóak, hogy a héten már védőoltásokat utaltak ki a veszélyeztetett fertőzötteknek. Margaret Chan, a WHO igazgatója nagyon ígéretesnek nevezte az eredményeket és köszönetet mondott a guinea-i kormánynak.

A WHO eddig az ún. "gyűrűs stratégiát" alkalmazta a leginkább fertőzött régiókban, hogy így teszteljék a vakcinát. Ennek lényege az, hogy védőoltást juttatnak el nem csak a fertőzöttek, de az ő környezetükben élők köreibe is, hogy ezzel korlátozzák a vírus esetleges továbbterjedését. A szervezet jelentése szerint már 4000 olyan önkéntes hozzátartozóhoz sikerült így eljutni, akik 100 fertőzöttel vannak vagy voltak kapcsolatban. A teszt azt mutatta, hogy az oltás hatékony, így a hét elején megkezdték a vakcina terjesztését mindazok között, akik valóban veszélyeztetettnek minősülhetnek. Elsőként a gyermek és kamaszkorúak kapnak az oltásból.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi NGO, és a Norvég Egészségügyi Intézet is segíti a munkát, széles nemzetközi összefogás nélkül ugyanis aligha lehetne megállítani a tavaly kitört újabb ebola járványt. A három vírus által legdurvábban sújtott országban, Guineában, Sierra Leoné-ban és Libériában közel 10 ezer ember halt meg ebolában az elmúlt évben.  

(CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.