Angela Merkel negyedszer is kancellár akar lenni

külföld
2015 augusztus 01., 09:50
comments 197

Angela Merkel német kancellár nem gondolkozik tovább a jövőjéről, hanem eldöntötte, hogy 2017-ben negyedszerre is kancellárnak jelöltei magát. Legalábbis erről értesült a Spiegel, megbízható, CDU-s (kereszténydemokrata, Merkel pártja) forrásból. Eddig úgy volt, hogy csak január elején dönti el véglegesen, hogy ismét indul-e.

photo_camera AFP PHOTO / DPA / BERND VON JUTRCZENKA

Angela Merkel már 2005 óta vezeti Németország kormányát. Az egykori NDK-ban felnőtt, lelkészcsaládba született politikus hivatali ideje alatt Németország Európa legfontosabb nagyhatalmává vált, elsősorban gazdasági ereje miatt. Az EU egyértelműen legbefolyásosabb politikusaként alapvetően határozta meg a 2008-as válság utáni intézkedéseket.

Merkel eddigi három ciklusából kettőt nagykoalícióban vitt a szociáldemokratákkal, az elsőt és a mostanit, a középső körben pedig a liberálisokkal működött együtt. Jelenleg a német parlamentben több mint 80 százalékos többsége van, és személyes népszerűsége is igen magas.

A Spiegel úgy tudja, hogy a 61 éves politikus azt még nem döntötte le, hogy ha 2017-ben megint nyer, akkor kitölti-e a mandátumát 2021-ig, vagy pedig menet közben átadja hivatalát egy addig kinevelendő utódjának. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.