Mától módosul a menekültjogi törvény, incidensek jöhetnek a magyar-szerb határon

politika
2015 augusztus 01., 06:07
comments 565

Augusztus 1-én lép hatályba a magyar menedékjogról szóló törvény módosítása, amely lehetőséget teremt majd arra, hogy Magyarország megtagadja a belépést háborús térségekből érkező menedékkérőktől.

A kormány még júniusban meghatározta a biztonságos országok listáját. Ezek közé tartoznak az Európai Gazdasági Térség országai, az Egyesült Államok azon államai, ahol nincs halálbüntetés, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland, valamint a balkáni országok közül Albánia, Macedónia, Montenegró és Szerbia. Aki ezekből az országokból származik, és menedékjogért folyamodik, annak sorsáról gyorsított eljárásban döntenek a hatóságok.

Szombattól viszont, aki nem biztonságos országból származóként akar belépni Magyarországra, annak akár automatikusan visszautasíthatják menedékkérelmét.

Fotó: MTI/ Kovács Tamás

Az új intézkedés bárkire alkalmazható függetlenül attól, hogy az illető milyen okból szeretne élni menedékkérelemmel. Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet szerint könnyen előállhat egy olyan helyzet, hogy Magyarország tömegesen toloncol majd vissza Szerbiába menekülteket. Egy elhúzódó menekültügyi válság kellős közepén, az intézkedés ebben a formájában akár tízezrek életét és sorsát is érintheti. Az AI szerint jogi tekintetben a módosítás azért problémás, mert

ezzel a lépéssel Magyarország megtagadja a menedékkérőktől kérelmeik egyéni elbírálásra való jogát,

holott a polgárháborús övezetekből érkező menekülteknek ehhez nemzetközi egyezményekben rögzített, alanyi joguk fűződik. A magyar kormány ezzel a lépéssel lényegében lehetőséget teremt magának arra, hogy bárkit indoklás nélkül kiutasítson az országból.

Az intézkedéssel, nyilatkozta erről John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója, Magyarország kivágja magát az erre vonatkozó nemzetközi jogi kötelezettségek alól, ezért az AI azt kéri a magyar Alkotmánybíróságtól, hogy sürgősen vizsgálja meg a törvénymódosítás alkotmányosságát. Tegyük emellé oda, hogy a Magyar Helsinki Bizottság statisztikái alapján

csak az idei évben az összes menedékkérő 99 százaléka, mintegy 86 ezer ember Szerbián keresztül lépett be az országba.

Ezalapján nem túlzás állítani, hogy amennyiben a módosítás zavartalanul életbe lép, annak súlyos következményei lehetnek a magyar-szerb határokon, ahol a magyar hatóságok jelenleg épp 4 méter magas kerítés megerősítésével igyekeznek elvágni az utat a migránsok elől.

Hatázár - Munkálatok Mórahalomnál

Az AI szerint a szerb menedékjogról szóló törvény megfelelő alkalmazásának elmaradása a menedékkérelmek megszüntetéséhez vezethet, így a menekült emberek jelentős részét visszaküldhetik majd őket Macedóniába, onnét pedig Görögországba. Az AI szerint a módosult jogszabály sértheti az 1951. évi Genfi Menekültügyi Egyezményt és ellentétes lehet Magyarország Alaptörvényével is, ezért a szervezet levélben arra kérte a magyar országgyűlési képviselőket, hogy alkotmányos jogukkal élve kezdeményezzék a módosítás Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatát.

(Magyar Narancs)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.