Olyan rohadt meleg van a Közel-Keleten, hogy már zavarognak miatta

külföld
2015 augusztus 02., 12:52
comments 158

Képzelhetik, mennyire meleg lehet a Közel-Keleten, ha a legendásan forró vidék, ahol naponta több tucatnyian halnak meg háborúkban és terrortámadásokban, most

egy hőhullám miatt került a hírekbe.

A Közel-Kelet nagy része, a Tigris és az Eufrátesz folyók öntözött vidékei kivételével sivatag, így nyaranta nem szokatlan a hőség. De olyan hőséget, ami most Irakot és Iránt sújtja, ott sem tapasztalni minden nap.

Pénteken a Perzsa- (Arab-) öbölhöz közeli Bandar Mahshahrban 46 fokot mértek. Ez önmagában még nem is annyira súlyos, de most, hogy az öböl vize is harminc fok fölé melegedett, ha a tenger felől fúj a szél, olyan párás lesz a levegő, hogy a a levegő hőmérsékletének és páratartalmának együttes hatását mérő hőérzet (Heat Index, HI) alapján

72,7 fokot mértek,

és a HI már csütörtökön is 67,8 fok volt.

A hőhullám Irakban is pusztít, Bagdadban két napon át 50 fok volt a hőmérséklet - tehát nem a páratartalommal súlyozott hőérzet, hanem az aktuális, hőmérővel mért hőmérséklet -, emiatt a kormány négy napos hőségszünetet rendelt el az országban.

A hirtelen jött szabadságukat az irakiak tömegtüntetésekkel ütötték el, ezeken a kormány ellen tüntettek, mert azt tették felelőssé a hőség miatt kialakult áramszünetekért.

Irakban 2003, az amerikai invázió óta akadozik az áramellátás - az ország elektromos hálózata az amerikai bombázásoknak is célpontja volt, de a megszállók, illetve a siíta kormány ellen lázadó szunniták is gyakran támadják a hálózatot. Az ország több részén teljesen megszokott, hogy csak naponta pár órán át van áram.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az ISIS iraki előretörése során egy időre az ország legnagyobb erőművét is elfoglalta. Így a kormány kénytelen volt elismerni, hogy az ország csak a nyári szükséglet felét tudja fedezni, ezért szerdán az iraki minsizterelnök, Hajdir Dzsuvád Kázim al-Abádí (Haider al-Abadi) rendeletben csökkentette le az állami hivatalok és a kormánytisztviselők otthonainak áramellátását. (Via BBC, Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.