A szicíliai maffia vezetője báránykóddal kommunikált az embereivel

külföld
2015 augusztus 03., 15:01
comments 44

Olaszország legbefolyásosabb bűnözője, Matteo Messina Denaro 1993 óta menekül a rendőrség elől. Az olasz rendőrök most letartóztattak 11 embert, akik a gyanú szerint mind alá dolgoztak az elmúlt években.

A szicíliai maffia vezetője a most napvilágra hozott információk alapján papírfecnin kommunikált embereivel, amit egy kő alatt rejtettek mindig el egy Szicília nyugati részén fekvő farmon. Ha új papír került a kő alá, akkor telefonon ment a figyelmeztetés a maffia tagjai között, ilyenkor pedig kódnyelven beszéltek, az üzenetek pedig jellemzően bárányokról szóltak.

Olyan üzenetek mentek ilyenkor, mint hogy a bárányoknak nyírás kell vagy hogy a széna készen van. A telefont lehallgató rendőröknek gyanús volt, hogy nem mezőgazdasági természetű beszélgetésekről lehet szó.

Hónapokon át filmezték ezeket az embereket, fákra szerelt kamerákkal is dolgoztak a rendőrök. Hétfőn tartóztatták le őket, hárman közülük hetven évnél idősebbek voltak.

Denaro régóta rettegett szereplője az olasz alvilágnak, ismert mondása szerint egy temetőt meg lehetne tölteni áldozataival.

A mai letartoztatásokhoz Facebookon gratulált az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.