Több ezer gyilkosságot követhetett el Rio de Janeiro katonai rendőrsége

külföld
2015 augusztus 03., 17:11
comments 46

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet hétfőn megjelent beszámolója szerint.

A jogvédő csoport tíz éven keresztül vizsgálódott a brazil metropoliszban és környékén, és úgy találta, hogy a fővárost is magában foglaló szövetségi állam területén 8 471 gyilkosság írható a rendőrség számlájára, és ebből 5 132 eset történt a hétmilliós Rio de Janeiróban.

2014-ben a Brazíliában regisztrált emberöléseknek 15,6 százalékát tették ki a rendőri akciókhoz köthető esetek. Az AI bírálta a katonai rendőrség "előbb tüzelj, és utána tegyél fel kérdéseket" gyakorlatát.

Az AI kifejtette, hogy Rio de Janeiróban különösen a faveláknak nevezett nyomornegyedek felszámolásakor fordulnak elő erőszakos halálesetek. Az Acari nevű favelában a vizsgált időszakban tíz halálesetből kilenc volt összefüggésbe hozható a biztonsági erők akcióival.

photo_camera Egy BOPE-tiszt Rióban (CHRISTOPHE SIMON / AFP)

A BBC brit közszolgálati média arra mutatott rá, hogy az adatok alapján a Rio de Janeiróban 2012-ben gyilkosság áldozatául esett személyek több mint 50 százaléka 15 és 29 év közötti fiatal, és 77 százaléka fekete volt.

A jogvédő csoport szerint a katonai rendőrség rendszeresen alkalmazott túlzott erőszakot a metropolisz szegénynegyedeiben lezajlott akciói során.

Az Amnesty kiemelte, hogy a biztonsági erők által elkövetett, erőszakos halállal járó eseteket nagyon ritkán vizsgálták ki, és az elkövetőket gyakran nem állították bíróság elé.

A Rio de Janeiróban a halálos áldozattal járó rendőri akciók ügyében 2011-ben indított eljárások közül az azóta eltelt négy év alatt csak egy esetben emeltek vádat egy rendőrtiszt ellen, és 183 ügy továbbra is nyitott.

A brazil katonai rendőrség nem kommentálta a jelentést. Korábban a rendőri szakszervezetek közölték, hogy a szolgálatteljesítés közben megölt rendőrök száma is nagyon magas. A Sindpol szakszervezet adatai szerint Rio de Janeiróban 2014-ben a biztonsági erők 114 tagját gyilkolták meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.