Ezentúl bekamerázott közteresekkel mennek ellenőrizni a BKK-ellenőrök

Budapest
2015 augusztus 04., 11:45
comments 161

„Jó, jó, jó, szevasz, szevasz, szevasz, brékó-brékó
A központ beszél, a forgalomirányító”

A hirado.hu írta meg, hogy szigorítottak a BKK-ellenőrök munkarendjén. Mostantól kő kövön nem marad, úgyhogy ha nem tudod, mit akar az élet tőled, menjél el te is jegyellenőrnek.

A szolgálat szervezését július óta a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága végzi, ők írják elő, hogy az ellenőrök mikor, hol ellenőrizzék az utasokat.

Az ellenőröket mostantól mindig két közterület-felügyelőnek kell kísérnie.

Tehát ezentúl nem csoportosan dolgoznak az ellenőrök, hanem külön-külön, két-két hatóság emberrel. (Úgyhogy innentől amelyik bliccelő lebukik, az egy igazi lúzer, mondjuk amúgy is, mint ahogy az itt szépen meg van írva.)

Ezt a BKK dolgozóinak szakszervezete egyébként aggályosnak tartja, mert ha konfliktus adódik az utas és az ellenőr között, ha jelentést ír róla, lehet, hogy másképp emlékszik, mint a közteresek, aztán magára marad az álláspontjával.

Az új szabályozás szerint amúgy a közteres az ellenőr és az utas konfliktusába csak akkor avatkozhat bele, ha az utas nem igazolja magát. Ilyekor kényszerintézkedést is alkalmazhat, például gázspray-t, de a következményeire muszáj felhívni a bliccelő figyelmét.

A közterület-felügyelők ruháján kamera is lesz, ami rögzítheti a vitás helyzeteket.

Az ellenőröknek pedig mostantól az alábbi szigorításokra kell odafigyelniük:

  • nem viselhetnek rövidnadrágot és szandált (kánikulában sem)
  • az ingüket nem gombolhatják ki
  • nem lehet náluk reklámszatyor
  • szolgálat közben nem dohányozhatnak
  • nem ülhetnek le a megállóban
  • nem dughatják zsebre a kezüket
  • nem rágózhatnak
  • nem használhatnak esernyőt

Remélik, így jobban megbecsülik majd az emberek az 500 fővárosi jegyellenőrt.

„Yo, béke minden ellenőrnek, buszsofőrnek, BKK-s testvérek egyesüljetek!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.