A Swietelsky építheti a felcsúti kisvasutat

politika
2015 augusztus 06., 03:09
comments 123

A Swietelsky Vasúttechnika Kft. építheti meg a felcsúti kisvasutat - írta még tegnap a Hír24. A Miniszterelnökség arról tájékoztatta a portált, hogy a Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester által vezetett Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány és az osztrák tulajdonban lévő építőcég magyarországi vasútépítő leányvállalata július 10-én írta alá a szerződést.

Ez az első alkalom, hogy felcsúti építkezésben a Swietelsky kap szerepet: a falusi stadion megépítésére a polgármester cége, a Mészáros és Mészáros kft. annak idején még a Közgéppel szerződött.

photo_camera Felcsút. A képet olvasónktól, Lajostól kaptuk.

A projekt összértéke bruttó 857 millió forint, amihez az EU 600 millióval járul hozzá, és mivel a támogatás nem éri el a teljes költség 75 százalékát, a magyar közbeszerzési törvény számít  irányadónak. A magyar szabályok alapján márpeidig ilyen esetekben közbeszerzési eljárás kiírása nem kötelező - a vonatkozó törvény szerint ha 75 százaléknál kisebb az uniós támogatás hányada, csak akkor kell lefolytatni az eljárást.

Ehhez persze kellett az is, hogy 2013-ban a kormány egy gyors határozattal kiemelt beruházássá minősítse a kisvasutat és elkülönítsen rá 600 millió, részben uniós fejlesztési forrást. A tenderen akkor egyedüliként a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány indult el és futott be. A munka már három hete tart és október 31-re elkészül, onnantól használható lesz a kisvasút.

(hír24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.