Horvát férfi kivégzésével fenyegetőzik az Iszlám Állam

külföld
2015 augusztus 06., 06:19
comments 206

Az egyiptomi külügyminisztérium ajánlására Vesna Pusic horvát külügyminiszte Kairóba utazik az Iszlám Állam (IS) dzsihadista hálózat egyik tagszervezete által elrabolt horvát állampolgár miatt.

A terroristák egy szerdán közzétett üzenetükben azzal fenyegetőztek, hogy ha Egyiptom nem engedi el a börtönökben raboskodó "muzulmán nőket" negyvennyolc órán belül, kivégzik a horvát túszt. A fenyegető felvételt az Iszlám Állam követői osztották meg a világhálón, az egyiptomi kormánynak címezve.

tomislav-salopek

Az Egyiptomban dolgozó horvát fiatalembert július 22-én rabolták el dzsihadisták, miközben Kairóból munkába igyekezett. Az egyiptomi hatóságok másnap megtalálták a gépjárművet, amelyet vezetett, továbbá a horvát férfi dokumentumait és két mobiltelefont is.

A túsz a felvételen elmondta, hogy Tomislav Salopeknek hívják, horvát nemzetiségű, harmincegy éves, házas, felesége Natasa, és két leánygyermek apja. "Arra kérem az egyiptomi kormányt, hogy engedje szabadon az összes muzulmán nőt, és mentse meg az életemet" - mondta el.

Azt, hogy a felvételen valóban Tomislav Salopek látható, a francia Compagnie Générale de Géophysique csoport egyiptomi kirendeltsége, az Ardiseis vállalat is megerősítette, amelynek alkalmazásában a horvát férfi dolgozott.

A Vecernji List arról is cikkezett, hogy a horvát külügyminiszter felvette a kapcsolatot az elrabolt férfi családjával. Lapértesülések szerint Salopek felesége is Egyiptomba utazik a tárcavezetővel.

A külügyminisztérium az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, amely szerint mindent megtesznek, hogy mielőbb megoldják azt a nehéz helyzetet, amelybe a horvát állampolgár került.

A tárca szerint most először raboltak el külföldön horvát állampolgárt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.