Kolumbiai nyelvészek kijavítják a hibásan felvarrt tetoválásokat

kultúra
2015 augusztus 06., 10:45
comments 32

Nemrég számoltunk be arról, hogy Ecuadorban megjelentek a graffitisek, akik mások graffitijein javítják ki a nyelvtani, nyelvhelyességi hibákat, most pedig itt egy újabb hasonló kezdeményezés, a szomszéd országból, Kolumbiából.

Egy bogotai intézmény, ami idáig főleg filológiai és irodalmi kérdésekkel foglalkozott, mostanában rápörgött a tetoválásokra. Az Instituto Caro y Cuervo célja, hogy megkeressék és kijavítsák az ország legrosszabbul leírt szöveges tetoválásait, ezzel is elősegítve a helyes spanyol nyelvhasználat terjedését.

A nyelvészeti intézmény egyik tagja, Maria Paula Alzate szerint rengeteg tetoválást látni helyesírási hibákkal és hibás mondatokkal. Pedig az ilyesmi egy életen át elkíséri viselőjét.

Gyakori hiba, hogy kiejtésben hasonlóan hangzó betűket kevernek össze a feliratokon.

A #caroycuervoink hashtag alatt elindított kampányban most arra kérik a kolumbiaiakat, küldjék el a hibás tetoválásokat, amiket találnak, egy szeptemberi rendezvényen pedig az intézmény által felkért tetoválóművészek fogják a legdurvább hibákat kijavítani. Persze nem minden hibát egyforma könnyű javítani, egy hiányzó betű beillesztése például komoly kihívást jelenthet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.