Egy olasz polgármester betiltotta a betegséget a városában

Egészségügy
2015 augusztus 07., 14:31
comments 54

Sellia egy apró község délen, Calabria régióban, és azzal küzd, mind a környék legtöbb települése: a helyiek öregednek, a fiatalok pedig elköltöznek. A polgármester most egy meglehetősen szokatlan módszerrel próbálja rávenni a helyieket, hogy legyenek egészségesebben és éljenek tovább. Egyrészt adókedvezményt biztosít azoknak, akik távol tartják magukat az egészségügyi szolgáltatásoktól, másrészt viszont megbüntetné azokat, akik meg nem.

A helyi önkormányzat honlapjára felkerült direktívája szerint gyakorlatilag betiltaná a betegséget. Aki mégis megbetegszik, és ezzel rombolja a közegészségügyet is, annak több adót kell majd fizetnie.

A községnek 50 éve még 1400 lakója volt, most már csak 500 maradt, ráadásul hatvan százalékuk nyugdíjas. A polgármester maga amúgy orvos, és szerinte ha a helyiek minden szűrővizsgálatra elmennek, amit a község kínál, akkor nem lesz gond, és a falu nem fog kihalni az elnéptelenedés miatt. Az előző hónapban 100 ember kereste fel az egészségügyi központot, hogy egészségét kedvezményre váltsa, Zicchinella szerint a rendszer jól indult.

Dél-Olaszország szerte probléma az elnéptelenedés, egy szicíliai kisvárosban például ingyen adnak ingatlant az odaköltözőknek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.