Ha ilyenek voltak a szüleid, akkor lehet, hogy sikeres leszel

életmód
2015 augusztus 08., 12:07
comments 172

A sikerre nevelésnek ugyan nincs univerzális receptje, de a társadalomtudományi és pszichológiai kutatások mégis azonosítottak kilenc dolgot, ami a sikeres emberek szüleiben közös.

Megtanítják a gyerekeiknek a társasági viselkedés szabályait

A Penn State és a Duke egyetemek kutatói 700 gyermeket követtek óvodás koruktól 25 éves korukig a vizsgálatukban, ami alapján arra jutottak, hogy erős korreláció van a felnőttkori sikereik és óvodáskori társasági viselkedésük között. Azok, akik már gyerekként is segítőkészek és kooperatívak voltak, illetve jó volt a problémamegoldó-képességük és érzékenyek voltak társaik érzelmeire, azok nagyobb valószínűséggel szereztek diplomát és állást 25 éves korukra.

Komoly elvárásokat támasztanak

A UCLA kutatása szerint az, ha a szülők komoly elvárásokat támasztanak gyerekeikkel szemben, az nagy hatással van a gyerekek képességeire. Az iskolai dolgozatokon leggyengébben teljesítőknek csak az 57 százalékától várták el a szülei, hogy diplomát szerezzenek, a legjobban teljesítőknél 96 százalék volt ez az arány.

Az anyák is dolgoznak

A Harvard Business School kutatása szerint azok a nők, akiknek dolgozott az anyjuk, tovább jártak iskolába és nagyobb arányban lettek felettesek a munkahelyükön. És, nem mellékesen, 23 százalékkal többet is kerestek.

A sikeresek szülei eleve jobbmóduak

Ez viszonylag új fejlemény, aminek köze lehet ahhoz is, hogy az Egyesült Államokban egyre kisebb a társadalmi mobilitás. A Stanford kutatása szerint a 2001-ben született gyerekek között már 30-40 százalékkal nagyobb esélye volt a gazdag családban születetteknek a sikerre szegény kortársaiknál, mint 25 évvel korábban.

A sikeres emberek szülei képzettebbek

A Michigan Egyetem 2014-es kutatása szerint a tinianyák gyermekei nagyobb eséllyel hagyták ott érettségi előtt az iskolát kortársaiknál.

Már gyerekkorukban matekoztatják a gyerekeiket

Mert a Northwestern kutatása szerint a korai matektanulás az írás és olvasáskészséget is fejleszti, vagyis átlalában is előnyt jelent az oktatásban, nemcsak a matektanulásban segít.

Szoros kapcsolatban vannak a gyermekeikkel

Ebben a 2014-es kutatásban csak szegény családba született gyerekeket vizsgáltak, és megállapították, hogy azok, akikkel életük első három évében sokat foglalkoztak a szüleik, jobban teljesítettek az iskolában és az életben is.

Nem stresszelnek

Bár az előbb azt írtuk, hogy a dolgozó anya a siker egyik kulcsa, a dolgozó anyának figyelnie kell rá, hogy a gyereknevelést nem munkaként, stresszfaktorként fogja fel. "Ha az anya stresszel, pláne, ha azon stresszel, hogy hogyan egyeztesse össze a munkáját a gyerekneveléssel, az nagyon rossz hatással van a gyerekekre" - magyarázta a kutatást a Bowling Green egyetem szociológusa, Kei Nomaguchi.

Többre értékelik azt, ha a gyerek próbálkozik, mint azt, ha kerüli a bukást

Hogy-hogynem azok a sikeresebbek, akik a kudarcot nem saját képességeik korlátjaként fogják fel, hanem meglévő képességeik fejlesztésére ösztökéli őket.

(Via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.