Az USA véget vetne az orosz oligarchákkal űzött macska-egér játéknak

külföld
2015 augusztus 09., 10:08
comments 158

Mióta a Krím-félsziget megszállása és Oroszországhoz csatolása miatt az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a Putyin belső köréhez tartozó és a rendszert támogató orosz oligarchákat, macska-egér játék zajlik a két fél között. Az amerikaiak felveszik az oligarchák érdekeltségeit a szankciós listára, erre az oligarchák eladogatják a cégeket, így tisztázva azokat.

Gennagyij Tyimcsenko, aki a Forbes szerint Oroszország 9 leggazdagabb embere, részben ilyen megfontolásból adta el az elmúlt másfél évben Gonvor nevű árukereskedelmi cégét, a Russian Sea halásztársaságot, több repülőtársaságot, beleértve az Airfixet, az IPP olajipari vállalatot, a Szibur nevű petrolkémiai céget, nemrég pedig az AKKS és az SK Most nevű építővállalatokat.

Ugyanígy tett Arkagyij és Borisz Rotenberg is. A testvérek a gyerekeiknek adták tovább Gazprom Drillinget, ami egy olaj- és gázkitermeléssel foglalkozó cég, és a Rotenberg-család finnországi érdekeltségeit (hotelt, fürdőt, stadiont, hokicsapatot és más cégeket) igazgató Langvik Capitalt is.

Ezekkel az adásvételekkel az oligarchák azt akarták elérni, hogy cégeik továbbra is zavartalanul működhessenek külföldön.

Tény, hogy az amerikai szankciók egyre inkább körbelőtték a Putyint támogató oligarchákat, de azok strómanokkal könnyen ki tudták kerülni a következményeket.

Most viszont az amerikaiak olyat húztak, amit eddig még nem: feltették a szankciós listára az IPP-t, az Airfixet és a Langvik Capitalt is. Mindhárom cég olyan vállalat, amiken a szankciókkal elsősorban sújtott üzletemberek (az IPP-nél és az Airfixnél Tyimcsenko, a Langviknál pedig a Rotenberg-testvérek) már túladtak.

photo_camera Tyimcsenko egy szentpétervári gazdasági konferencián (AFP)

A Financial Times cikke szerint ezzel az intézkedéssel Washington azt jelzi, hogy elszánt a szankciók fenntartása mellett, és elege van abból, hogy az intézkedéseiket a vállalatok eladogatásával kerülik ki az orosz milliárdosok. A három cég listára kerülése azt is jelenti, hogy az amerikaiaknak kételyei vannak azt illetően, hogy a szankciók célpontjait jelentő üzletembereknek valóban nincs már beleszólásuk az eladott cégek működésébe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.