Dél-Korea: Phenjan ezért még nagyon megfizet

háború
2015 augusztus 10., 09:45
comments 124

Észak-Koreát tette felelőssé, és megtorlással fenyegetőzött Szöul amiatt, hogy a két ország határán húzódó demilitarizált övezetben, Padzsu város közelében a múlt héten aknarobbanás történt, ami súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát.

A dél-koreai hadsereg illetékese sajtótájékoztatón közölte: bizonyítékokat találtak arról, hogy észak-koreai katonák nemrég átlépték a demarkációs vonalat, és aknákat helyeztek el a közelében. Azt ígérte:

Phenjan „ezért még nagyon megfizet”.

„Nyomatékosan elítéljük ezt a gyáva cselekedetet, ami elképzelhetetlen lenne egy rendes hadseregben” – mondta Ku Hong Mo vezérőrnagy, a dél-koreai vezérkar egyik tagja, aki szerint ezzel Phenjan megsértette az 1950 és 1953 közötti koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.

A Szöultól 50 kilométerre északra fekvő Padzsu közelében rutin járőrözésre indult egy dél-koreai egység múlt kedden, és eközben érte a robbanás. Az egység két katonája súlyosan megsebesült: egyikük egyik lábát, egy másik mindkét lábát elveszítette.

A dél-koreai fenyegetésre valószínűleg hasonló válasz érkezik Észak-Koreából, és könnyen elképzelhető, hogy emiatt tovább nő majd a feszültség a Koreai-félszigeten.

A tűzszüneti megállapodás betartását ellenőrző amerikai hadsereg szintén elítélte az incidenst, és kijelentette, hogy Phenjan megsértette a fegyverszünetet. Amerikai tisztségviselők azt mondták, találkozóra hívják az észak-koreai illetékeseket.

Az aknát olyan területen telepítették, amit korábban megtisztítottak a hasonló robbanószerkezetektől, és a talaj szerkezete kizárja, hogy a máshol telepített aknák eső vagy a föld meglazulása miatt erre a területre kerüljenek, és a robbanás után talált repeszeken jellegzetesen Észak-Korea által használt festékre bukkantak – magyarázta a dél-koreai hadsereg illetékese.

A két Korea között az utóbbi hónapokban ismét feszültté vált a viszony. Egyrészt azért, mert az ENSZ irodát nyitott Szöulban az emberi jogok észak-koreai helyzetének megfigyelésére, másrészt Phenjan elutasította több, az országban őrizetbe vett dél-koreai elengedését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.