Pert indít Kocsis Máté ellen a Helsinki Bizottság

politika
2015 augusztus 11., 10:31
comments 346

Sokat volt szó az utóbbi egy hét során Kocsis Máté augusztus 4-én kelt Facebook-posztjáról, amiben a józsefvárosi polgármester azt írta, hogy a nemrég felújított II. János Pál pápa teret nem csak tönkretették a "népvándorlók", de ott sátraznak, szemetelnek, sőt

"őrjöngenek, lopnak, késelnek".

kocsis_mate_clk

Kocsis állításairól még aznap kiderítettük, hogy nem igazak, aztán közelebbről megvizsgálva a helyzetet megállapítottuk azt is, hogy duplán nem igazak. Ez feltűnt a Helsinki Bizottságnak is, akik friss közleményükben azt írják, hogy Kocsis posztja durván általánosító, gyűlöletkeltő kijelentéseket tartalmaz a téren tartózkodó menekülteket illetően.

"Az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja a zaklatást, azaz a megfélemlítő, ellenséges, megszégyenítő környezetet kialakító magatartásokat",

ezért a bizottság személyiségi jogi pert indít a Fidesz kommunikációs igazgatójaként is dolgozó Kocsis ellen és azt kéri az érintettől, hogy nyilvánosan kövesse meg a méltóságukban megsértetteket.

A közlemény azt is írja, hogy az ellátás hiánya és a menekültek sokasága ellenére sem volt jelentősebb rendbontás a helyszínen, lopásról, késelésről semmilyen hivatalos bejelentés nem született. Talán ennél is fontosabb a Helsinkinek az a megállapítása, hogy

"ha lettek volna is komolyabb konkrét incidensek, a menedékkérőket egyéni magatartásuktól függetlenül megbélyegző, a velük szembeni előítéletek erősítésére, gyűlölet felkorbácsolására alkalmas, durván általánosító kijelentések akkor is elfogadhatatlanok lettek volna."

A törvény, írják a közlés végén a jogászok, lehetővé teszi, hogy egy civil szervezet nagyobb csoportokat érintő jogsértésk esetén a köz érdekében forduljon bírósághoz - ezzel a lehetőséggel él most a Helsinki, amely személyiségi jogi pert kezdeményez Kocsis ellen.

(www.helsinki.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.