Ez lehet a modern magyar bűnügyi történelem legnagyobb aranyhamisítási botránya

bűnügy
2015 augusztus 12., 04:27
comments 309

A napi.hu információi szerint hamis aranytömböket adott biztosítékként a Lombard Kézizálog Zrt. magyar milliárdosoknak és pénzintézeteknek. A lap szerint az év elején csődbe ment zálogcég és egyszemélyes tulajdonosa, Bíró Péter által okozott kár 30 milliárd forint is lehet.

Van vidéki pénzintézet, amelyik 600 millió forintos kölcsönt bukhatott el így, és ismert budapesti vállalkozók, akik 300 millió, illetve kétmilliárd forintot bukhattak. Mert a visszafizetés zálogául kapott aranyrudak hamisak voltak, trombitarézből készültek. A csalásra a lap szerint csak hónapokkal a cég bedőlése után derült fény. Több érintett megerősítette ezt a napi.hu-nak. Mind feljelentést tettek Bíró ellen.

Összesen száz kilogramm hamis aranyról lehet szó, ami az eddigi legnagyobb hasonló botrány lehet a hazai kriminológiában.

Az már kiderült, hogy az aranytárgyak hitelességére jogosult Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (Nehiti) soha nem végzett a Kézizálog Zrt. részére aranyhitelesítést. Azaz vélhetően a fedezetként adott aranytömbök egyáltalán nem rendelkeztek magyar fémjellel.

Lehetséges, hogy a Kézizálog Zrt. a fémjeleket is hamisította, de az is lehet, hogy külföldi fémjelzésű aranytömböket kínáltak fedezetként.

A Kézizálog Zrt. nem csak arannyal élt vissza a gyanú szerint, kötvényeikkel is hatalmas kárt okoztak. Hitelező bankoknak összesen 20 milliárd forintos veszteséget okozva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.