Ha érdekel, mikor van épp fejed fölött a Nemzetközi Űrállomás, megkérheted a NASA-t, hogy figyelmeztessenek

meghökkentő tudomány
2015 augusztus 12., 06:14
comments 82

Az ISS a harmadik legfényesebb jelenség az égen, a Nap sugarainak köszönhetően, még olyankor is látható, ha a Hold még nincs sehol. Leginkább egy nagyon gyors repülőnek tűnik a Földről nézve (bár persze jóval magasabban és gyorsabban halad), és még a fényszennyezett nagyvárosokban is ki lehet esténként szúrni.

Ehhez csak azt kell tudni, hogy mikor érdemes az eget kémlelni. Ebben segít a NASA 'Spot the Station', azaz 'szúrd ki az állomást' figyelmeztetése, ami emailben jelez előre, ha nemsokára feléd ér az űrállomás (amerikai lakosok sms alapú figyelmeztetést is kérhetnek).

photo_camera Budapesti lehetőségek mostanában

Jellemezően egész gyakran, hetente akár többször is adódik megfigyelési lehetőség (kivéve ha a déli vagy északi 51,6 szélességi körtől délre, illetve északra élünk, ezért például az alaszkaiak teljesen lemaradnak az ISS-kiszúrás lehetőségéről).

A figyelmeztető üzenetben benne lesz, hogy mikor, mennyi időn keresztül és az égen hol lesz látható az állomás, ezt kevéssel érkezése előtt kapjuk meg. Be lehet állítani azt is, hogy csak az esti/éjszakai jelenésekről kérünk figyelmeztetést. Eddig mintegy 300 ezer ember iratkozott fel a NASA szolgáltatására. (via MentalFloss)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.