Emberek hánynak hajókon, kocsikban, a tudomány meg csak sötétben tapogatózik

TUDOMÁNY
2015 augusztus 17., 09:11
comments 105

„Itt van, hogy miért hánysz a kocsiban, amikor mások nem” - hazudja népszerű vasárnapi posztja címében az amúgy adatalapú újságírásával híressé vált Vox. Hazudja, mert elég hamar bevallani kényszerül, hogy

az orvostudomány nemhogy arra nem találja a választ, hogy egyesek miért érzékenyebbek a mozgásra, hanem arra sem, hogy egyáltalán mi okozza a utazási betegséget,

aminek talán a tengeribetegség a legismertebb alfaja.

A hétköznapi magyarázat szerint az utazási betegségeket az okozza, hogy érzékszerveink összezavarodnak:

szemünkkel érzékeljük a haladást, amit a testünk nem érez, vagy pont fordítva.

Bizonyos magyarázatok szerint az agy ezt mérgezés okozta hallucinációként értelmezi.

Ezért hányunk,

mert a hányás a legygyorsabb módja annak, hogy megszabaduljunk a szervezetbe jutott méregtől.

Sajnos a felvetést semmi sem bizonyítja.

Mások szerint az utazási betegséget az okozza, hogy a test képtelen megfelelő tartásban maradni mozgó felületen - mármint azok teste, akik hajlamosak az utazási betegségre. Az elmélet legfőbb propagátora, Thomas Stoffregen ezt kísérletekkel is bizonyította.

Ez szép és jó, csak pont arra a kérdésre nem ad magyarázatot, hogy egyesek miért képesek megtartani a megfelelő testtartást, mások pedig miért nem.

Az sem vezetett sehova, hogy felfedezték az összefüggést a migrén és az utazási betegség, illetve aközött, hogy aki hajlamos a migrénre, hajlamosabb az utazási betegségre is. Hiába

arról sincs sok fogalmunk, hogy miért lesz valaki hajlamos a migrénre.

Ahogy az is inkább csak fokozta a rejtélyt, hogy a megfigyelések szerint a nők hajlamosabbak az utazási betegségre - ahogy egyébként a migrénre is. Hiába derítette ki a 23andMe genomkutatása, hogy 35 genetikai variáns sokkal gyakoribb az utazási betegségben szenvedőknél, azon belül pedig egy bizonyos variáns háromszor akkora valószínűséggel köthető az utazási betegséghez a nőkben, mint a férfiakban, ha ebből pont ennyit tudtunk csak meg.

Nincs mit tenni, továbbra sincs fogalmunk az utazási betegség kiváltó okáról. Így maradnak a remek tanácsok azoknak, akik ebben szenvednek:

  • Ha autóba ülsz, inkább te vezess - vagy legalább ülj előre, és figyeld meredten az utat.
  • Utasként próbálj minél kevesebbet fészkelődni - dőlj hátra, támaszd ki a fejed, repülőn ülj középre, ahol a turbulencia is elviselhetőbb.
  • Ne igyál, olvass, ne ülj háttal - az alkohol eleve nincs túl jó hatással az egyensúlyérzékedre, arra pedig szükséged lesz. Az olvasás csak összezavarja az érzékeid, ahogy az is, ha mozgásiránynak háttal ülsz
  • Vegyél be gyógyszert - csak aztán ne lepődj meg azon, hogy az meg félhalottá tesz, eltompítva minden érzékedet.

(Via Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.