15 év börtönt kapott kémkedésért egy észt férfi Oroszországban, akit az oroszok vélhetően Észtországból raboltak el

külföld
2015 augusztus 19., 09:46
comments 50

A bíróság ítélete szerint az észt állampolgárnak egy javító-nevelő munkatelepen kell eltöltenie 15 évet, és százezer rubel (mintegy félmillió forint) pénzbírsággal is sújtották. 

Eston Kohver észt belbiztonsági tiszt tavaly szeptember 5-én került az orosz hatóságok őrizetébe.

Az észt belbiztonsági szolgálat (KaPo) szerint a férfi egy határon átívelő bűnügyben, orosz hírszerzési ügynököket érintő csempészés kapcsán vizsgálódott, amikor észt területen, a Pszkov-Riga E77-es országúton lévő luhamaai határátkelő közelében fegyveresek elrabolták.

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) viszont azt állítja, hogy a 33 éves férfit az Észtországgal határos, északnyugat-oroszországi Pszkovi területen fogták el, sé egy pisztolyt töltényekkel, ötezer eurót, 50 ezer rubelt, egy órát beépített diktafonnal, továbbá "felderítéshez használható anyagokat" koboztak el tőle.

A bíróság kémkedésben, fegyvercsempészetben és a határátkelési szabályok megsértésében találta bűnösnek. Julija Ulanova bíró ugyanakkor elmondta, hogy Kohver büntetésébe beszámítják az őrizetbe vétele óta eltelt időt.

Az észt férfi ellen folyó eljárás zárt ajtók mögött zajlott, az ítélet ismertetésekor a sajtó képviselői csupán a bírósági döntés kihirdetésénél lehettek jelen, az indoklásnál már nem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.