Botrányos volt Kocsis Máté ünnepsége

POLITIKA
2015 augusztus 20., 10:50
comments 535

Magán biztonsági szolgálat állta az útját a Nincs Alku Párt pár tucat aktivistájának a VIII. kerület auguszus 20-i ünnepségén. Az aktivisták napot óta készülnek arra, hogy elhallgattassák a kerületet vezető, általuk csak Húgyosmáténak nevezett Kocsis Mátét.

Szerintük a kormány Kocsisra bízta a menekültek elleni uszítást, ezért kell levenni a színpadról. "Nem fizikai agresszióval, mégcsak tojásdobálással sem, de van épp elég lelki nyomásgyakorlási eszköztár a birtokunkban, hogy megbüntessük, és nem időlegesen" - írták a Facebookon. 

A Golgota térre aztán nem jutottak be, mert kopasz emberek állták az útjukat, akik úgy viselkedtek, mintha az esemény rendezői lennének. Az Index tudósítása szerint a tüntetők vezetője abban maradt a rendőrökkel és a hivatalos rendezőkkel, hogy bemehetnek, ha nem okoznak botrányt, de a kopaszok gyűrűjén nem jutottak át. Azt mondták a kopaszok, hogy a rendezvény zártkörű, de azt nem árulták el, kinek a megbízásából szűrik a megjelenteket.

Az indulatos vitában a rejtélyes rendezők főnökének látszó férfi meg is ütött egy idősebb nőt. Ezt jegyzőkönyvezték a rendőrök, akik egyébként nem avatkoztak közbe.

A tüntetők vezetője végül úgy jutott be, hogy Kocsis a színpadról azt kérte, engedjék be, hadd mondhassa el, amit akar. A férfi Szent Istvánról és a befogadó országról beszélt, miközben fújozzták, aztán elvezették, az ünnepség kenyérszenteléssel folytatódott.

Az Index az ünnepség végén megkérdezte Kocsist, hogy kik voltak a kopasz beengedők, de a polgármester nem tudott róluk és szerinte nem az önkormányzat bérelte fel őket. A nőt megpofozó férfit egyébként látásból ismeri.

A józsefvárosi önkormányzat a maga részéről egy közleménnyel zárta le a botrányos ünnepséget. Ebben a kopaszokról nincs szó, csak a tüntetőkről:

"A magyar államalapításra emlékező józsefvárosi ünnepséget provokátorok zavarták meg, ordenáré és közönséges molinókkal, hasonló stílusú bekiabálásokkal. A csoportot vezető Szabó Gábor jelenleg vádlottak padján ül, a józsefvárosi közvagyon ellen elkövetett milliós nagyságrendű bűncselekmények miatt. Elfogadhatatlannak tartunk és visszautasítunk minden provokációt és agressziót, különösen egy nemzeti ünnepen."

Aztán kiadtak egy másik közleményt is, eszerint csak magánpofozkodás volt:

"A Józsefvárosi Önkormányzat mai rendezvényét, mint minden más esetben, a közterület-felügyelet munkatársai biztosították. Az atrocitásban érintett személyek semmilyen megbízást, kérést nem kaptak az önkormányzattól a rendezvény biztosítására. Úgy tudjuk, a két csoport tagjai között korábbi, személyes konfliktus okozta az összetűzést. Az önkormányzat elnézést kér a békés megemlékezőktől, akik nem azért jöttek el az ünnepségre, hogy ilyen provokációnak és agressziónak szemtanúi legyenek Szent István napján."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.