Jean-Marie Le Pen nem engedi, hogy kitegyék a Nemzeti Frontból

külföld
2015 augusztus 21., 06:15
comments 29

Nem szűnik a Le Penek családi viszálya a francia szélsőjobboldali Nemzeti Frontban. A párt 87 éves alapítóját Jean-Marie Le Pent lánya, Marine Le Pen próbálja kirakni a pártból. Az a gond, hogy az öreg Le Pen, aki most is a Nemzeti Front tiszteletbeli elnöke nagyon antiszemita, és több kijelentésével magyarázkodásra kényszeríti a pártját, ami már inkább az afrikai és a rab bevándorlókkal szembeni ellenszenvre és a „régi Európa” értékeinek védelmére és EU-ellenességre alapozná a kampányait.

photo_camera Az öreg Le Pen. Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Jean-Marie Le Pen tavaly áprilisban például azt mondta, hogy a második világháború idején használt gázkamrák csak egy apró részletei a történelemnek, és ezen kívül több módon is megsértette a zsidókat.

Mivel a Nemzeti Front támogatottsága az utóbbi években folyamatosan növekedett, és Marine Le Pen akár a következő, 2017-es elnökválasztáson is esélyes lehet, a párt mostani vezetése már nem nagyon van oda az antiszemitizmusért, ami ezekben az években már nem nagyon hozhat nekik szavazókat, viszont jó eséllyel csökkentheti a szavazóbázist.

Az apját a párt élén 2011-ben követő Marine Le Pen egyszer már megszavaztatta a Nemzeti Front vezetésével, hogy kiteszik Jean-Marie Le Pent a pártból, de az öreg bíróság előtt támadta meg ezt a határozatot, a törvényszék pedig neki adott igazat: a Nemzeti Front tiszteletbeli elnöke maradhatott.

A vita viszont tovább folytatódott apja és lánya között. Marine Le Pen mindenképp szeretne megszabadulni az alapítótól még a 2017-es elnökválasztási kampány indulása előtt, ezért csütörtökön újra megszavaztatta a pártvezetőséget Jean-Marie Le Pen nyugdíjba küldéséről.

A Reutersnek azt mondta a 87 éves alapító, hogy még nem kapta meg az újabb határozatot, de ha megkapja, ezzel is szembeszáll a bíróságon. Elárulta azt is, hogy a lánya nem volt jelen a csütörtöki meghallgatáson, hanem csak „telefonon irányította a kivégzőosztagot”.

„Nem akart részt venni az ülésen, mert gonosz dolog kinyírni a papát. Ezért nem is közvetlenül ő nyírta ki a papát, hanem a csatlósaival csináltatta a dolgot.”

- mondta a politikus.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.