Ez nem az az Európa, ahol én élni akarok

külföld
2015 augusztus 23., 08:14
comments 1120

"Európa számomra értékközösséget jelent. Erre büszkék lehetünk" - kezdi a menekültkérdésről írt publicisztikáját Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság főbiztosa.

A magyar határkerítés képével illusztrált cikkben, ami a Die Weltben jelent meg vasárnap, Juncker óva inti az európai országokat a populista megoldásoktól. "Aggodalommal tölt el, amikor a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali politikusok a populizmussal flörtölnek, ami csak gyűlöletet ébreszt, megoldást viszont nem kínál. A gyűlölettirádák és a felelőtlen kijelentések egyik legnagyobb eredményünket, a határok nélküli mozgás szabadságát veszélyeztetik a schengeni övezetben. Ez nem Európa" - írta.

Európa szerinte inkább mutatkozik meg azokban a nyugdíjasokban, akik generátorokat vittek Calais-ba, hogy a menekülők legaláb zenét halgathassanak és feltölthessék a mobilkaikat, vagy a siegeni diákok, akik megnyitották kollégiumaikat a menekülők előtt.

Azok előtt a menekülők előtt, akikről Juncker ezt írta:

"Amikor a bevándorlásról beszélünk, emberekről beszélünk. Olyan emberekről, mint maguk vagy én - leszámítva, hogy ezek az emberek magukkal vagy velem szemben nem voltak olyan szerencsések, hogy a világ egyik leggazdagabb és legstabilabb részére szülessenek. Emberekről beszélünk, akik a szíriai háború, az ISIS líbiai terrorja vagy az eritreai diktatúra elől menekülnek",

és akiket Európának kötelessége befogadni, mert alapértéke, hogy "soha nem küldönk vissza embereket, akik a védelmünkre szorulnak, ezt kőbe vésték a törvényeink és az alapszerződéseink". (Via Die Welt)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.