10 millió dollárt kell fizetnie a Palesztin Hatóságnak, amiért Izrael elleni terrorcselekményeket támogatott

külföld
2015 augusztus 24., 16:15
comments 244

Egy manhattani bíróság 10 millió dolláros biztosíték megfizetésére kötelezte a Palesztin Hatóságot, amiért annak része volt hat olyan, Izrael elleni terrortámadás megszervezésében, amiben amerikaiak haltak és sebesültek meg. Az ítéletben szereplő 10 millió dollár (meg még havi 1 millió fellebbezési díj) kisebb, mint amekkorát a károsutak ügyvédjei ki szerettek volna csikarni a bíróból. Az ügyvédek szerint ezt a pénzt, ami mai árfolyamon kb. 2,74 milliárd forint, a Palesztin hatóság könnyedén kifizeti. Tény, hogy ez a 10 millió inkább a hatóság ügyvédjeinek igényeihez állt közel.

Két hete az amerikai kormány nagy sajtóvisszhangot keltve beavatkozott az ügybe, az igazságügyi minisztérium közleményt adott ki, hogy az ügyben az Amerikai Egyesült Államok érdeke, hogy a bíróság semmiképp ne szabjon ki akkora jóvátételt, amekkorát csak akkor tudna kifizetni a Palesztin Hatóság, ha saját költségvetésének stabilitását veszélyeztetné. A kormány szerint a közel-keleti békefolyamatban kiemelt szerepe van a Palesztin Hatóságnak, ezért nem lenne jó, ha gazdasági válságba taszítanák, ezzel kockáztatva a politikai instabilitást a hatóság által ellenőrzött területeken.

A manhattani bíróság ítélete azért is mérföldkő jelentőségű, mert hivatalos palesztin csoportok felelősségét is kimondta 6, Izrael elleni terrortámadásban, amik 2002 és 2004 között történtek. (NYT)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.