KRESZ mindenkinek – Tanuljuk már meg használni a Margit híd pesti hídfőjénél lévő kereszteződést, az istenit neki!

Budapest
2015 augusztus 27., 02:47
comments 624

Budapesten egyre több a biciklis, és mivel az emberek között van egy bizonyos mennyiségű retardált meg debil, könnyen belátható, hogy a biciklisek számának növekedésével valószínűleg a retardált és debil biciklisek száma is növekedni fog. Nem azokkal van a baj, akik körülnéznek és átmennek a piroson, ők inkább csak a dugóban veszteglő autósokat idegesítik, hanem azokkal, akik nem is néznek szét.

Elképesztő mennyiségű biciklist látni, akik mintha még hírből sem ismernék a KRESZ-t.

Pedig az alapokat még a gyalogosoknak is érdemes tudni, nemhogy a bicikliseknek. A retardáltság terjedésére több belvárosi kereszteződésben szerezhetünk bizonyítékot, de a legegyszerűbb, ha elmegyünk Margit híd pesti hídfőjéhez, és figyeljük a bicikliutat.

photo_camera Belzebub bicikliútja

A Margit hídon futó bicikliút eleve az egyik legveszélyesebb a városban. Elképesztően hülye ötlet volt összeereszteni a bicikliseket a gyalogosokkal, ugyanis a járda a gyalogosok oldalán is zsúfolt, gyerekkel, kutyával mennek az emberek a Margitszigetre, kocogók cikáznak mindenfelé. Nagyon figyelni kell. A sziget bejáratánál meg ugye a zebránál várakozókba vezetik bele a bicikliutat. Több alkalommal volt is már baj ebből, figyelmetlen biciklisek gyalogosokat sodortak el. Ilyen kis helyen tényleg nem is érdemes tekerni, alig valamivel jobb, mint a járdán biciklizés, ami pedig főbenjáró bűn.

Szóval akinek van egy kis esze, inkább nem hajt rá a bicikliútra, hanem az úttesten megy. Előfordulhat, hogy rádudálnak az autósok, de nem kell ezzel foglalkozni, egyelőre nem tilos biciklivel áthajtani a Margit hídon. A bicikliútra viszont már Pest felől felmenni is életveszélyes, mert az égvilágon senki nem ad elsőbbséget azoknak, akik a körút felől, az úttestről hajtanak fel. Ez elég kényelmetlen, hiszen itt felfelé teker az ember, és kockázatos is, mert a bicikliútra felhajtóba mindkét irányból becsapódhatnak a figyelmetlen biciklisek. Akik a hídról jönnek, azok ezt a táblát nem veszik figyelembe: IMG_20150826_124813 Meg ezt az útburkolati jelet: IMG_20150826_124832 Igen, ez a hipszterháromszög bizony egy ún. elsőbbségadás kötelező tábla. Ahogy a neve alapján is sejteni lehet, azt jelenti, hogy kötelező elsőbbséget adni annak, aki keresztezi az utamat. Esetünkben ezek azok a biciklisek, akik épp az úttestről hajtanak fel a bicikliútra. Ezt a tábla alatt lévő kiegészítőtábla is magyarázza, vastag vonallal jelzi, hogy a hídra felhajtóké az elsőbbség. tábl A másik oldal kicsit trükkösebb, csak azok értik meg, akik rendszerben próbálják nézni a kereszteződést.

Mert bármennyire is szarul van megcsinálva, egy kis rendszer azért van benne.

Az észak felől, a bicikliútról érkezőknek van egy lámpájuk a zebra előtt. Mikor a zebránál átengedik a gyalogosokat, a biciklisek lámpája pirosra vált. Ugyanekkor zöld a forgalmat a körútról a hídra engedő lámpa is, tehát ekkor tudnak a körútról ráhajtani a biciklisek a bicikliútra. A lámpa fölött itt is van elsőbbségadás kötelező tábla, és itt is van kiegészítő jelzés, amin vastag vonal mutatja, hogy el kell engedni a körút felől érkező bicikliseket.

photo_camera A lámpa piros, ilyenkor hajtanak a körútról a hídra az autók és a biciklisek.

Így tehát mindkét oldalon elsőbbséget kell adni a bicikliúton a körútról felhajtóknak. Többen viszont nem látják a zebra előtti piros lámpát, mert a zebrán mennek át a McDonald's felől a bicikliútra. Ezzel nem számoltak a kereszteződés tervezői sem, de azért nem, mert az esetek többségében, aki azon a járdán biciklivel megy át,

tilosban jár.

Az ott ugyanis nem biciklis zebra, a biciklit csak áttolni lehetne rajta. Ezen kívül, szabályosan közlekedő biciklis csak akkor kerülhetne a zebra előtti járdára, ha épp arrafelé volt dolga, és ott zárta le e biciklijét, hiszen járdán nem hajthat. Ha itt volt dolga, akkor viszont megint csak tolja a biciklijét, mire átér a zebrán, a bicikliúton felül, és elkezd tekerni, addigra a körútról már felhajtottak, akik fel akartak. jászai Szóval ezeket figyelembe véve kéne a jövőben használni ezt a kereszteződést.

A retardáltak ne retardáltkodjanak, a debilek ne debilkedjenek itt tovább.

Valóban bonyolult egy kicsit a kereszteződés, hiszen az ilyeneket úgy kellene megcsinálni, hogy mindenki rájöjjön, hogyan kell használni. De attól még, hogy nem tökéletes a rendszer, figyelni muszáj.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.