Kiszivárgott Moszkvából az eltitkolt statisztika: 2000 orosz katona halt meg Ukrajnában (csak februárig)

háború
2015 augusztus 27., 07:20
comments 1099

Fejlemény van.

Nagyon érdekes hírt közölt a Novij Region ukrán lapra hivatkozva a Forbes. Az orosz államhatalom berkeiből kiszivárgott néhány információ arról, hogy pontosan hány áldozatot követelt eddig az ország katonáinak kelet-ukrajnai jelenléte. Ez közvetett elismerése annak, hogy Oroszország hadban áll Ukrajnával. Ezt az orosz kormány eddig tagadta.

A történet onnét indul, hogy

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban úgy rendelkezett, hogy "békeidőkben" minden orosz katonai áldozat államtitoknak minősül.

Azon túl, hogy a szivárogtatókat megbüntethetik, azok is elveszítik nyugdíjukat és egyéb állami juttatásaikat, akik nyilvánosságra hozzák, hogy valamelyik hozzátartozójuk odaveszett az ukrajnai csatákban.

putyin_cimlap_1

Putyin kormánya komolyan veszi ezt. Nem véletlen, hogy az ilyen adatokat gyűjtögető szülők tömörüléseit az orosz hatóságok már külföldi ügynökökként tartják számon. Borisz Nyemcov egykori ellenzéki vezetőt azelőtt érte halálos támadás, hogy befejezte volna tanulmányát a "békeidőben" elhunyt orosz katonai áldozatokról.

Az állami propagandával szembemenő orosz civil szervezetek eddig "csak" néhány száz elesettet tudtak megerősíteni. Kreml maréknyi áldozatról beszélt, és róluk sem ismerte el, hogy a hadsereg kötelékébe tartoztak volna.

Szivárgás.

A Gyelovaja Zsizny (Üzleti élet) c. orosz pénzügyi és üzleti lapban viszont most megjelent egy hivatalos forrásra hivatkozó cikk arról, hogy az idei évben mennyivel növekedtek az ország hadi kiadásai. A Forbes szerint a cikkből kiderül, hogy pontosan hány áldozata volt eddig az orosz-ukrán összecsapásoknak.

A teljes katonai költségvetés összege 50 milliárd dollár. Ennek töredéke, 20 millió dollár jut az elesettek és sebesültek kárpótlására. Ahhoz viszont ez elég nagy összeg, hogy a kimutatásokban látható legyen. A cikk azt írja, hogy a háborús áldozatok családjai 3 millió rubel (mintegy 50 ezer amerikai dollár), a hadirokkantak pedig hozzávetőleg 1,5 millió rubel (tehát 25 ezer dollár) kompenzációra számíthatnak. És itt jön a lényeg. A szövegbe belekerült az is, hogy idén február 1-ig

több mint 2000 elesett katona családjának és 3200 súlyos hadisérültnek fizettek kártérítést. Ennyi áldozata biztosan van tehát az oroszok ukrajnai inváziójának.

Ez nagyon sok áldozat. Összehasonlításul: az elmúlt 15 évben vesztett körülbelül ennyi embert az amerikai hadsereg Afganisztánban (2001 óta 2259 főt).

Nem világos, hogy figyelmetlenség vagy esetleg szabotázs-e az oka az információ kiszivárgásának. Az viszont több, mint árulkodó, hogy az  írást - amint rádöbbentek a végzetes hibára - vagy a szerkesztők, vagy az államapparátus illetékesei

gyorsan eltávolították a web-ről. A Novij Region nevű ukrán lap viszont még időben lementette az oldalakat.

photo_camera Részlet a Gyelovaja Zsizny cikkéből. A mentést a Novij Region munkatársai készítették. Forrás: Forbes.

Dől egy mítosz?

Paul Roderick Gregory, a Forbes publicistája szerint ez a történet egy fontos ponton mindenképp megdönti a putyini mítoszt. Ilyen kártérítésre ugyanis csak a hivatásos katonák jogosultak, amiből következik, hogy az orosz hadsereg az, amelyik harcol a konfliktuszónában.

Korábban Putyin azt állította, hogy ha harcolnak is oroszok Ukrajnában, akkor azok leszereltek és önként teszik azt. Ez nyilvánvalóan nem lehet igaz.

A számok abszolút életszerűek, ezek a fejlemények pedig alátámasztják mindazt, amit a NATO és szövetségesei régóta készpénznek vesznek: a Kelet-Ukrajnában állomásozó orosz katonákat az anyaországból fegyverekkel támogatják.

Gregory a cikk végén még azon lamentál, vajon ez az incidens elindíthat-e olyan változásokat Oroszországban, amelyek nyomán végre tömegek kezdenek hinni abban, hogy az ország háborút indított nyugati szomszédja ellen. Ororszországban a lakosságnak csak a negyede hiszi úgy, hogy a hadsereg katonákat állomásoztat Ukrajnában.

(Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.