Az ügyészség minősített embercsempészés miatt indítványozta az Ausztriában hagyott teherautó ügyében elfogott négy ember előzetes letartóztatását

bűnügy
2015 augusztus 29., 07:58
comments 92

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt indítványozta az ausztriai A4 autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben őrizetbe vett három bolgár és egy afgán embercsempész előzetes letartóztatását.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészének, Schmidt Gábornak közleménye szerint az embercsempészek közreműködtek a magyar rendszámú kamionban holtan talált menekültek Magyarországról Ausztriába szállításában.

A rendelkezésre álló adatok szerint az embercsempészek a szerb-magyar határt illegálisan átlépő menekülteket Magyarország területéről, kecskeméti kiindulási hellyel juttatták ki Ausztria területére.

Az embercsempészésben közreműködő négy férfit csütörtökön fogták el, őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak előzetes letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága és a gyanúsítottak külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének. Megalapozottan feltételezhető továbbá, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, tanúk befolyásolásával megnehezítenék, veszélyeztetnék a bizonyítást.

A közlemény szerint a szállított migránsok kiemelkedően magas száma és a bűncselekmény szervezettsége folytán a bűnismétlés veszélye is az előzetes letartóztatás elrendelését indokolja.

A kiemelt jelentőségű bűnügyben a nyomozás bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt, a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyelete mellett folyik. A Kecskeméti Járásbíróság szombaton dönt az ügyészség indítványáról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.