Frederick Forsyth beismerte, hogy kém volt

irodalom
2015 augusztus 30., 09:37
comments 89

Frederick Forsyth az egyik leghíresebb élő brit író, nevét legtöbben realisztikus, hidegháborús kémregényei miatt ismerik. Első könyve, az 1970-ben megjelenő A Sakál napja hatalmas sikert aratott.

A 77 éves Forsyth most adta ki önéletrajzi könyvét, és az egyik, ezt bemutató interjún a Sunday Times riporterének beismerte, hogy valóban dolgozott kémként a szocialista blokkban, kémregényei témáit saját élményeiből is merítette.

Hivatalos életrajza szerint az író, miután a Brit Királyi Légierő egyik legfiatalabb pilótájaként szolgált 19 évesen az ötvenes évek végén, újságíró lett, és a brit Reuters hírügynökség tudósítójaként dolgozott Párizsban, Kelet-Németországban és Csehszlovákiában. 1965-ben tért haza, innentől a BBC tudósítója lett. Az 1967-es zavargások idején diplomáciai megbízott volt Nigériában, innen hazatérve szabadúszóként tudósított fegyveres konfliktusokról szerte a világban.

Elmondása szerint az MI6 Nigériában kereste meg először, hogy a titkosszolgálatnak szüksége van egy ügynökre, a Nigériától elszakadó Biafrában, Forsyth pedig sikerrel be is szervezett valakit.

Az újságírót későbbi utazásai során is gyakran kereste az MI6.

„Általában egy telefonhívással kezdődött. »Tudunk találkozni? Nem csatlakozik hozzánk egy ebéd erejéig?«, »Van egy kis problémánk, nem ugrana el Kelet-Németországba elhozni nekünk valamit?«”

- mondta az író, aki szerint azokban az időkben sokan tettek ilyen-olyan önkéntes szolgálatot a hazájuknak úgy, hogy segítették a titkosszolgálatot. „Akkoriban ezt senki nem tartotta furcsának. Nem kaptunk érte pénzt, nem volt semmilyen elismerés, csak csináltuk. Más volt akkoriban a hozzáállás.”

photo_camera "Frederick Forsyth - 01" by Das blaue Sofa - Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Egy kis jutalmat azért kapott az író: elmondta, hogy korábbi szolgálatai valószínűleg meglágyították az MI6 cenzorainak szívét, mikor regényeit küldte be jóváhagyásra a titkosszolgálatnak. (BBC)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.