Magyar embercsempészt is fogtak Szlovákiában

határ
2015 augusztus 30., 20:51
comments 54

Menekülteket Magyarországról Szlovákián át Csehországba szállítani próbáló embercsempészeket vett őrizetbe a hét végén a szlovák rendőrség.

Lubomír Ábel, a szlovák országos rendőrfőkapitány helyettese szerint nem kizárt, hogy a 71 ember halálával járó ausztriai tragédia után az embercsempészek Szlovákián keresztül próbálják a célországokba továbbvinni a menekülteket. „Az is elképzelhető, hogy az embercsempészek a Szlovákián keresztüli tranzit mellett döntöttek, nehogy Ausztriában fogják meg őket” – mondta Lubomir Ábel a Deník N-nek.

A Novy Cas szerint a szlovák rendőrök az észak-szlovákiai Zsolna mellett egy csempésznőt vettek őrizetbe, aki 29 szíriai állampolgárt próbált iratok nélkül Csehországba juttatni. A Fiat Ducatónak a rendőrség szerint magyar rendszáma volt, és egy magyar állampolgárságú nő vezette, de más források szerint a kocsinak lengyel rendszáma volt.

A lap szerint a magyar nő a menekültekkel Kiszucán (Kysuce) keresztül szeretett volna eljutni Csehországba, majd onnan Németországba, de Zsolnánál eltévesztette az utat és Karasznyán (Krasnany) faluban, és egy helyi lakos értesítette a rendőrséget a gyanús kocsiról. A lap szerint a migránsok azt mondták a rendőröknek, hogy a szállításért pénzt fizettek.

A Sme.sk azt jelentette, hogy a szlovák rendőrség szombat este a dél-szlovákiai Érsekújvár közelében egy gyanús magyar rendszámú Mercedes Sprintert állított meg. Két magyar állampolgár az autóban 29 szíriai és egy líbiai állampolgárt szállított szintén iratok nélkül. Az utasok között 9 gyerek volt.

Vasárnap Párkányban is feltartóztatott a szlovák rendőrség egy kocsit, de erről részletek még az esti órákban sem voltak. Az embercsempészek ellen a szlovák hatóságok várhatóan büntetőeljárást indítanak, míg az őrizetbe vett migránsokat visszaküldik Magyarországra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.