A brit belügyminiszter szerint az EU-n belüli szabad áramlás csak azokra kéne érvényes legyen, akiknek van munkájuk

külföld
2015 augusztus 31., 06:05
comments 209

Theresa May a Sunday Times című konzervatív lapba írt cikkében érvelt amellett, hogy vissza kéne térniük az EU alapelvéhez, ami a munkaerő áramlását jelentette, nem pedig a munkakeresők és a szociális támogatásra vágyók áramlását.

May szerint az idei nyár menekültválságát épp a határok nélküli Európa is okozta.

May szerint az elmúlt nyár eseményei megmutatták, hogy az elhibázott európai bevándorlási rendszer legtragikusabb következményeit a kizsákmányolástól veszélyeztetett emberek szenvedik el, e rendszer legnagyobb haszonélvezői ugyanakkor azok a kegyetlen bandák, amelyek hamis álmokat árulnak, kihasználva az EU szabadon átjárható belső határait.

Az európai országok is egyre inkább ráébrednek, hogy e tragédiákat a határok nélküli európai rendszer, vagyis Schengen is elősegítette szerinte.

Theresa May részletesen foglalkozik az EU-n belüli migrációval is, leszögezve: az Európai Unióból Nagy-Britanniába irányuló nettó migráció a legnagyobb egyedi akadálya annak, hogy a brit kormány teljesíthesse a bevándorlás csökkentésével kapcsolatos célkitűzéseit.

photo_camera (PHILIPPE HUGUEN / AFP)

A statisztikák szerint az EU-n kívülről Nagy-Britannia felé tartó nettó migráció 2010 óta 10 százalékkal csökkent, a többi uniós országból ugyanakkor több mint a kétszeresére nőtt ugyanezen idő alatt.

Theresa May szerint az EU-n belüli nettó migráció csökkentése nem jelenti az unión belüli mozgásszabadság jogának csorbítását. Az alapelv kidolgozói is úgy gondolták azonban, hogy ez a jog azokra vonatkozik, akiknek már van állásuk a célországban, és nem azokra, akik álláskeresés vagy csak a szociális juttatások igénybe vétele céljából lépik át a határt. Mint elmondta, tavaly az EU-társállamokból Nagy-Britanniába települők 40 százaléka - 63 ezer ember - úgy érkezett, hogy semmiféle konkrét állásajánlata nem volt.

Theresa May szerint ezt azok az EU-országok is megszenvedik, ahonnan a bevándorlók érkeznek. Románia 2008 és 2013 között csaknem 400 ezer embert vesztett - ez a román lakosság 2 százaléka -, és a külföldi munkavállalás kiterjedtségét mutatja az is, hogy 34 ezer román gyermeknek nincs közvetlen kapcsolata szüleivel.

De Portugáliából a szakképzett kórházi ápolószemélyzet harmada távozott, Csehországból a frissen végzett orvosok 20 százaléka tanulmányainak befejezése után azonnal külföldre megy dolgozni, Bulgáriát pedig évente csaknem 500 orvos hagyja el. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.