A kormány mindenkit megnyugtat, a börtönök készen állnak az illegális bevándorlók fogadására

politika
2015 augusztus 31., 06:18
comments 124

A Belügyminisztérium államtitkára, Kontrát Károly volt a vendége a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának. Itt beszélt arról, hogy

cél, hogy az illegális határátlépőket Magyarország területéről vigyük ki, de ha mégis itt kell letölteniük a büntetésüket, akkor a magyar büntetés-végrehajtás felkészült a fogadásukra.

A kormány nemrég törvényjavaslatokat nyújtott be, melyek ha hatályba lépnek, onnantól a kerítés megrongálása vagy az azon való átjutás bűncselekmény lenne, ami börtönbüntetést vihetne magával. A logikát mindebben kevésbé érteni, hiszen ha jól értjük, a kormány által egyáltalán nem kívánt menekültek így a magyar állam pénzén élhetnének magyar börtönökben évekig. Lehet, hogy a kormány mindezt elrettentő üzenetnek szánja, ahogy a külföldre kigondolt plakátokat is, de hogy mindez hogyan fog eljutni a menekültekig és hogy a szerb-magyar határra érve mindez befolyásolná-e bármiben is őket, az teljes rejtély.

photo_camera AFP PHOTO / CSABA SEGESVARI

Kontrát beszélt arról is, hogy a kormány célja, hogy illegális módon, a zöldhatáron senki ne léphessen az országba, ezt célozza az a 13 törvényjavaslat, amelyet múlt héten nyújtottak be. Mint mondta, annak érdekében, hogy illegális módon senki ne tudjon belépni az országba, a jogszabályok módosítása mellett szükséges az is, hogy az ideiglenes biztonsági határzár október végére elkészüljön.

Korábban arról volt szó, hogy a határzár augusztus végére elkészül, de végül csak a GYODA lett kész addig. Ez az az alacsony drótkerítés, amin könnyedén át is lehet lépni, és igazából csak a menekülő gyerekek számára jelent komoly veszélyt.

Az államtitkár mindehhez hozzátette, hogy ha az Országgyűlés elfogadja a törvények módosítását, a Magyar Honvédség is közre fog működni az államhatár őrzésében, a rendőrségnek többletjogosítványai lesznek, tranzitzónákat hoznak létre a határon, amelyek Szerbia felé lesznek nyitottak, de változik a polgári perrendtartási törvény, a büntetőeljárási törvény és szigorítják a büntető törvénykönyvet is. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy megvédjük Magyarországot, a magyar embereket és az uniót.

Arra a kérdésre, hogy számol-e emiatt a fogvatartottak számának növekedésével, kifejtette:

"a jogszabályok módosításával lehetőség nyílik a kiutasítás alkalmazására. A cél az, hogy az illegális migránsokat Magyarország területéről vigyük ki. Ha mégis Magyarországon kell a büntetésüket letölteni, akkor ezeknek az elkövetőknek a fogadására a magyar büntetés-végrehajtás felkészült".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.