https://img.444.hu/IMG_20150831_140131.jpg

Mégis átengedték a vonaton érkező menekülteket Ausztria felé

határ
2015 augusztus 31., 14:21
comments 1249

Az eddigi gyakorlattal szemben hétfő reggel a magyar hatóságok felengedték a vízum nélküli menekülteket a Keleti pályaudvaron a Müchenbe tartó vonatra. Az elmúlt hetekben akinek nem voltak papírjai, az nem szállhatott fel, még akkor sem, ha volt érvényes jegye.

Az osztrák vasút Hegyeshalomnál mégis feltartóztatta mindkét járatot, mert szerintük a túlzsúfolt vonatok nem biztonságosak.

Kora délután az osztrákok arról is beszéltek, hogy akit Magyarországon regisztráltak menekültként, annak le kell szállnia. Később viszont úgy tűnik, hogy meggondolták magukat.

A helyszínről Plankó és Sarkadi riporter az jelentették, hogy az osztrák vasút munkatársai bevárták, amíg befut a harmadik vonat, majd a túlzsúfoltságot úgy számolták fel, hogy a másik két vonatról leszállított menekülteket erre a járatra terelték fel.

Ezt követően a vonatok megindultak a célállomások felé.

A München felé tartó járat 4, a Franfurt felé tartó pedig 1 órás késéssel indult tovább.

A Reuters is arról ír, hogy átengedték a vonatokat és a menekülteket Bécs felé.

IMG_20150831_152747

Az osztrák vasút munkatársai kora délután a magyar rendőrséget kérték fel, hogy a helyzet rendezésére szállítsák le a menekültek egy részét a vonatról. Erre a feladatra először összesen 2 rendőr érkezett.

Később a számuk megduplázódott, így összesen 4 rendőrnek kellett kezelnie a közel 500 fős tömeget.

Az osztrák vasút szóvivője, Michael Braun korábban a Kuriernak azt mondta, hogy csak azok a menekültek utazhatnak tovább Ausztria felé, akiket még nem regisztráltak Magyarországon. Ezzel szemben ugye délután mindenkit engedtek tovább utazni, miután megszüntették a járatokon a túlzsúfoltságot.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivője, Karl-Heinz Grundböck elmondta, hogy nem számítanak arra, hogy hétfőn több menekült érkezik a bécsi főpályaudvarra, mint egyébként szokott. 

Most úgy néz ki, hogy ez is meg fog dőlni, hiszen eddig a Magyarországról Ausztria felé induló vonatokon nem voltak tömegesen menekültek.
IMG_20150831_141420

 

AZ MTI szerint Angela Merkel a hétfőn tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre félreértésnek nevezte, hogy minden szíriai menedékkérő jöhet Németországba. Hozzátette, hogy ezt a félreértést bizonyosan sikerül majd a jó diplomáciai kapcsolatok révén tisztázni

A hétfői sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, a menekültügyet szabályozó Dublin III. rendelet alkalmazásától pedig nem térhet el, és ezt már a magyar kormány tudomására hozta.

A német kormányszóvivő, Steffen Seibert hétfőn cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint  Németország különvonatokkal vinné el Magyarországról a szír menekülteket. Steffen Seibert Twitteren üzent: nincsenek különvonatok és az uniós jog érvényes, azaz aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.