Az egyetlen megoldás az lenne, ha engednék Németországba menni a menekülteket

határ
2015 augusztus 31., 08:25
comments 194

Az utóbbi hetekben azért vált minden budapesti tranzitzóna túlzsúfolttá és azért éjszakázik minden eddiginél több menekült a pályaudvarok környékén, mert a magyar hatóságok augusztus 17. óta "tábori beutaló" nélkül küldik Budapestre őket, akik így nem tudnak befogadó állomásokra menni - mondta el Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője hétfő délelőtt a Nyugati pályaudvar mellett felállított tranzitzónánál.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Budapestre érkező menekültek hiába keresik fel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Budafoki úti központját, a hivatal számítógépes rendszere 6 napja teljesen leállt, ezért az emberek nem tudják, hova kell menniük.

Zsohár Zsuzsanna szerint ennek következtében eddig 12 ezer ember nem kapott tábori papípt, aminek következtében annyi ember torlódott fel a pályaudvarok környékén, amit az ott segítő civil szervezetek a beérkező adományokból már alig tudnak ellátni. Jelenleg 2000 ember várakozik a pályaudvaroknál.

Közben a Migration Aid szóvivője szerint a menekültek egyre rosszabb állapotban érkeznek a tranzitzónákba : sok a kiszáradt gyerek, több vetélésről is hallottak, találkoztak olyan 8 hónapos terhes nővel is, aki már két napja nem evett.

Zsohár Zsuzsanna azt mondta, hogy a rendőrség azzal kerüli meg, hogy az őrizetbe vett menekülteknek 4 óra után ellátást kelljen adniuk, hogy 3 és fél óra után áthelyezik őket, így az áthelyezések következtében sok ember marad élelem nélkül.

A Migration Aid szóvivője arról is beszélt, hogy a Keletinél zajló tüntetések azt követően indultak el, hogy a szír menekültek befogadásáról szóló, német bejelentés másnapján 200 érvényes jeggyel rendelkező menekültek szállítottak le a vonatokról.

A civil szervezet szerint az lenne a megoldás, ha Magyarország engedné továbbmenni a Szíriából érkező menekülteket. A német, az osztrák és a magyar félnek meg kellene állapodnia arról, hogyan biztosítsák ezeknek az embereknek a Németországba utazását. Zsohár Zsuzsanna szerint akár Röszkéről el lehetne indítani azokat a különvonatokat, amelyek Münchenbe vagy Passauba viszik a menekülteket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.