Három férfi és három nő egy évre egy vulkánra költözik, hogy megtudják, milyen lehet a Marson élni

tudomány
2015 augusztus 31., 05:29
comments 78

A NASA szakértői aggódnak amiatt, hogy milyen hatással lesz majd a MARS-misszió az abban résztvevők lelki és fizikai állapotára. Ugyanis ha egyszer tényleg embert küldünk a Marsra, az becsléseik szerint legalább három évnyi izolációt jelent majd a résztvevők számára.

Ezért most a Hawaii Egyetemmel együttműködve számos kísérletben tesztelik mindez. A leghosszabb kísérlet, ami egy kerek éven át tart, ezen a hétvégén indult el. A Mauna Loa vulkán felszínére költöznek a kísérletben részt vevők, mert a Földön alighanem ez az a pont, aminek a klímája leginkább hasonlít a Marséra.

A stábban hatan lesznek, négy amerikai tag mellett egy francia asztrobiológus és egy német fizikus, mind önként jelentkeztek a feladatra. A vulkán mellett egy kisebb kupolaszerű épületet húznak fel, ezt hetente egyszer hagyják majd el, hogy kísérleteket végezzenek, de ilyenkor szkafandert fognak hordani. A külső világgal kommunikálhatnak ugyan, de a Föld-Mars távolságot szimulálva üzeneteik csak egy nap késéssel futnak majd be. Csak olyan ételt fognak fogyasztani, ami elérhető lesz a Marson is, és a vízhasználatukat is erősen korlátozni kell.

Egy nyolc hónapos kísérlet zajlott már idén, az júniusban ért véget. Ennek egyik mérnök részvevője, Martha Lenio ugyan nagyon örült, hogy újra láthat fákat, ehet salátát és futhat megint, de alapjaiban egyfajta kiszakadásnak élte meg a nyolc hónapot, amikor nem kellett folyamatosan kommunikálnia másokkal. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.