Rendkívüli menekültügyi megbeszélést tart az EU

eu
2015 augusztus 31., 04:42
comments 104

Szeptember 14-ére rendkívüli találkozóra hívták össze az EU belügyminisztereit a menekültválság miatt.

Az lenne a cél, hogy találjanak valameilyen egységes rendszert az Európába érkező emberáradat kezelésére. Elég nagyok azonban a viták ahhoz, hogy ez ne látszódjon egyszerű menetnek.

Csak júliusban 107 ezer menekült érkezett az EU területére.

Franciaország, Németország és Olaszország kormánya azt akarja, hogy minden tagállamfogadjon be menekülteket, és egy kötelezően használt képlet alapján állapítsák meg az egyes országok kvótáit. Erről több ország azonban hallani sem akar, így például Nagy-Britannia, Magyarország, Lengyelország vagy Szlovákia élesen elutasítják a tervet.

Több tagállam szerint is a schengeni zónán belül legalább részben vissza kellene állítani határellenőrzést. Ezt az Európai Bizottság utasítja el. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.