Jogos: Üzbegisztánban betiltották a politológiát

TUDOMÁNY
2015 szeptember 01., 21:58
comments 78

Nem lehet többé tanítani az egyetemeken. A hatóságok szerint azért, mert a politológia nem követi a tudományos módszereket, és a politolgóia irodalma teljesen nyugati publikációkon alapul, az „üzbég modellt” pedig nem veszik figyelembe. (Ez az érvelés valamennyire hasonlít ahhoz, amit itthon az elmúlt években az unortodox közgazdaságtannal kapcsolatban hallottunk.)

Tucatnyi politológus írt emiatt nyílt levelet a kormánynak, hogy gondolja ezt át újra.

photo_camera Orbán Viktor politikus Török Gábor politológussal – az új szabályozás értelmében Üzbegisztánban mostantól csak az egyikük futhatna be karriert

2010-ben már megszüntették a politológia szakot, de azóta is tanították a tantárgyat, most viszont már semmilyen szaknak nem lesz tanítható.

Üzbegisztán elnöki alkotmányos köztársaság működik, amit az elmúlt 25 évben ugyanaz a kormány irányított. A kormány tiltja a nyilvános gyülekezést, üldözi az ellenzéki pártokat, és cenzúrázza a médiát. A Transparency International korrupciós indexe szerint a világ 175 országából a 168. helyen áll, tehát a legkorruptabbak között van. (Meduza.io)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.